joi, 25 aprilie, 2024

Cererea Ministerului Energiei pentru Romgaz: “Romania poate deveni un exportator de gaze”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat marti seara ca a cerut producatorului de gaze Romgaz, controlat de stat, sa construiasca depozite de gaze pe traseul conductei Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria (BRUA), un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta statele din regiune de vestul Europei.

Ministrul sustine ca vrea ca Romania sa devina un jucator pe piata regionala de gaze, odata ce cantitatea “foarte mare de gaze” care va proveni din rezervele descoperite la Marea Neagra va intra in reteaua nationala de gaze.
“Pe mine ma intereseaza ca Romgazul sa isi creeze depozite suplimentare pe acest traseu, ca aceste gaze care vin Marea Neagra, pe timp de vara, cand preturile sunt bune, sa poata sa le cumpere la preturi mici, pentru ca exista posibilitatea sa ai preturi mai mici decat ceea ce exploatezi tu, (…) si sa le folosim la valorificare sau la vanzare pe timp de iarna”, a spus Petcu, la postul Antena 3.

El sustine ca Romania poate deveni un exportator de gaze.

In luna martie, Ministerul Energiei a emis autorizatia de construire pentru gazoductul BRUA.

Lucrarile la interconectorul BRUA se vor desfasura pe teritoriul a 11 judete din tara, termenul de finalizare al Fazei I fiind, conform calendarului, anul 2019.

Noul gazoduct va avea o lungime totala de 550 km si o capacitate maxima de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria si 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.
Odata pus in functiune, BRUA va putea fi si un debuseu pentru rezervele de gaze din Marea Neagra, “fapt ce ne va apropia si mai mult de obiectivul de a fi un hub energetic si pol de stabilitate in regiune”, sustine ministrul.

Proiectul BRUA a aparut dupa esecul Nabucco si presupune dezvoltarea unei capacitati de transport gaze naturale intre punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) si Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.

Valoarea estimata a proiectului se ridica la 560 milioane de euro.

Din cele aproximativ 680 de locuri de munca generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forta de munca din Romania.

Comisia Europeana a validat, pe 19 ianurie 2016, finantarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrarilor ce urmeaza sa fie efectuate de Transgaz la sistemul national de transport a gazelor naturale romanesc pentru dezvoltarea conductei BRUA, faza 1.

Astfel, Transgaz dispune de o parte din finantarea necesara pentru a realiza lucrarile pe teritoriul Romaniei.

Prin aceasta conducta ar urma sa fie transportate spre Austria si alte state vest-europene si gazele extrase din Marea Neagra.

sursa: Economica.net 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img