joi, 28 martie, 2024

Cernăuțiul a fost inclus în Top 10 orașe ucrainene cu cele mai frumoase peisaje de seară

Distribuie:

Publicat:

Publicația ucraineană „Lumea” a inclus orașul Cernăuți în Top 10 orașe ucrainene cu cele mai frumoase peisaje de seară.

„Capitala” Bucovinei de Nord încheie clasamentul în care orașul Vinița conduce.

Unii au numit Cernăuțiul „Mica Vienă”, deoarece a păstrat un pronunțat aer central-european. Iată cum caracteriza Cernăuțiul scriitorul german Georg Heinzen: „Este un oraș în care duminica începe cu Schubert și se încheie cu un duel”, relatează Basilica.ro.

„Acest oraș – la jumătatea distanței dintre Kiev și București, dintre Cracovia și Odessa – era capitala neoficială a Europei, unde cântau cele mai bune soprane, iar vizitii aveau dezbateri despre scriitorul austriac Karl Kraus, unde trotuarele erau măturate cu buchete de trandafiri și unde se găseau mai multe librării decât cafenele…”.

Orașul nord-bucovinean este situat pe cursul superior al Râului Prut și este atestat documentar din vremea Voievodului Alexandru cel Bun al Moldovei, când principatul românesc reunea Bucovina de Nord, Basarabia și Bugeacul.

A făcut parte din Principatul Moldovei până în 1775, când partea de nord a Bucovinei a fost anexată de Imperiul Habsburgic. S-a realipit României după Războiul de Reîntregire, fiind în perioada interbelică unul dintre cele cinci centre universitare ale României.

În iunie 1940 Bucovina de Nord a fost ocupată de Armata Roșie în urma pactului Ribbentrop-Molotov și alocată Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. În iulie 1941 a fost recucerită de România aliată cu Germania. La 30 martie 1944 Armata Sovietică a reocupat regiunea, aceasta fiind reanexată URSS în cadrul aceleiași republici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img