joi, 18 aprilie, 2024

China e intr-o criza fara precedent

Distribuie:

Publicat:

Economia Chinei e in pragul colapsului. Colosul comunist din Asia e ingropat in datorii si se pare ca nimic nu o mai poate opri din cadere. Nivelul datoriei a ajuns in China la 237% din PIB. E o povara mai mare decat in orice alta tara aflata in dezvoltare, iar economistii spun ca in final China va ceda sub presiunea datoriilor. Imprumuturile facute in primele trei luni ale acestui an sunt cu 50% mai mari decat cele facute la inceputul anului trecut.

Datoriile Chinei au ajuns la 25 de mii de de miliarde de dolari, adica 237% din PIB-ul celei de-a doua economii a lumii. E un nivel de indatorare nemaiintalnit printre celelalte tari aflate in dezvoltare – ele in medie au o datorie totala de 175% din PIB, mult mai usor de gestionat de tari totusi imature din punct de vedere economic.

„China se confrunta acum cu un numar tot mai mare de factori care ii pot afecta stabilitatea financiara: presiunea descendenta asupra economiei ramane, iar riscurile de credit ale institutiilor financiare sunt in crestere”, spune Chen Yulu, viceguvernator al Bancii Centrale a Chinei.

Financial Times arata ca, in ceea ce priveste viitorul Chinei, economistii se impart in doua tabere. Niciuna insa nu mai crede ca tara va iesi neatinsa dintr-un vertij tot mai complicat – cu industrii supradimensionate, preturi foarte mici la materii prime si o cerere globala slaba pentru aproape orice. China se va lovi de un zid – pentru asta exista consens. Doar scenariile difera.

Unii analisti vad in China o replica a deceniului pierdut al Japoniei – deceniu care a ajuns sa fie aproape doua decenii de crestere inexistenta, de alunecari frecvente in deflatie si manipulari monetare fara vreun efect pozitiv. Deja, odata ce-a devenit clar riscul unei prabusiri economice, China a apelat la trucuri monetare tot mai neortodoxe in speranta ca se va salva. Alti economisti cred ca tara nu mai are nicio sansa sa rateze criza. Ei vad posibilitatea unei repetari a crizei din 2007 cand falimentul Lehman Brothers a tras dupa sine banca dupa banca. Exista insa riscul ca un cutremur financiar in China sa aiba replici si in alte parti ale lumii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img