vineri, 29 martie, 2024

China va avea o statie spatiala

Distribuie:

Publicat:

China a dezvaluit marti o replica a primei sale statii spatiale CSS (Chinese Space Station), simbol al ambitiilor acestei tari in cucerirea spatiului, si care ar urma sa fie lansata incepand din 2022, cu scopul de a-i succeda Statiei Spatiale Internationale (ISS), relateaza AFP.

Prototipul de culoare alba, pe care a fost amplasat un manechin imbracat in costum de scafandru spatial, sustinand steagul Chinei, este una dintre principalele atractii ale Salonului de tehnologie aeronautica si aerospatiala de la Zhuhai (sud).

Statia spatiala chineza, numita si Tiangong ('Palatul ceresc'), va cuprinde trei sectoare: un modul principal lung de aproape 17 metri (spatiu de locuit si de munca) prezentat marti si doua module anexe (pentru experimente stiintifice).

Trei astronauti vor putea locui permanent la bordul statiei care are o greutate de mai putin de 60 de tone si este echipata cu panouri solare. Ei vor putea efectua cercetari in diferite domenii ale stiintei.

CSS ar urma sa inceapa sa fie asamblata "in jurul anului 2022". Durata sa de viata este estimata la 10 ani.

Ar trebui astfel sa devina singura statie menita sa evolueze in spatiu dupa retragerea programata in 2024 a Statiei Spatiale Internationale (ISS) – la care sunt asociate SUA, Rusia, Europa, Japonia si Canada.

China a anuntat in mai, prin intermediul Biroului ONU pentru afaceri Spatiale, ca statia sa va fi deschisa "tuturor tarilor" cu scopul de a realiza experimente stiintifice.

Institute, universitati si companii publice si private au fost invitate sa-si depuna proiectele. China a primit 40 de proiecte din partea a 27 de tari si regiuni, propuneri care vor face obiectul unei selectii, a anuntat in octombrie televiziunea de stat CCTV.

Agentia Spatiala Europeana (ESA) a trimis deja astronauti pentru a se antrena in China, astfel incat sa poata zbura la bordul statiei spatiale chineze. Beijingul a investit miliarde de euro in programul sau spatial, coordonat de armata.

sursa: AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img