vineri, 19 aprilie, 2024

Chinezii ne vor distruge pe toti! Aceasta constructie a sfidat legile Pamantului. Barajul celor Trei Defileuri

Distribuie:

Publicat:

Barajele chinezilor au un impact mai mare decat ai crede asupra Pamantului. Barajul celor Trei Defileuri este situat pe cursul lui Yangtze in China si este cel mai mare din lume. Pe langa producerea de energie electrica, barajul a triplat capacitatea de transport a fluviului Yangtze. Nu a fost vazut cu ochi buni de toata lumea, in ciuda avantajelor. Sistemul a intampinat probleme majore inca de la inceput, plecand de la mutarea celor 1,4 milioane de oameni din calea barajului. In plus, atunci cand rezervorul a ajuns la capacitatea sa maxima, de 40 de miliarde de metri cubi, 13 orase, 140 de comune si 1.350 de sate au fost inundate. De la umplerea rezervorului, in 2010, numarul alunecarilor de teren si al altor dezastre naturale a crescut cu 70%. Greutatea enorma a apei din rezervor, la care se adauga scaderea si cresterea nivelului sau in functie de sezon, a dus la instabilitate.

Exista, chiar, voci care sustin ca Barajul Celor Trei Defileuri a jucat un anumit rol in cutremurul devastator din 2008 din Sichuan, in urma caruia 87.000 de oameni si-au pierdut viata. De asemenea, ecologistii spun ca rezervorul acumuleaza deseuri de la orasele din apropiere, iar calitatea apei in amontele fluviului se inrautateste.
Se poate si mai rau, desi pare greu de crezut. Desi suna ca un mit sau o teorie a conspiratiei, exista dovezi inca din 2010 care arata ca o constructie atat de mare, care sustine o asemenea cantitate de apa, ar putea incetini miscarea de rotatie a Pamantului, din cauza unei marimi fizice cunoscuta drept moment de inertie, care exprima masura prin care un corp se opune modificarii starii sale de repaus relativ sau de miscare de rotatie uniforma la actiunea unui moment al fortei.

Acesta presupune ca atunci cand un obiect se roteste in jurul unei axe, este foarte dificil sa schimbe viteza si unghiul miscarii. Cu cat este mai mare distanta, cu atat va fi mai lenta rotatia. Vezi exemple ale acestui fenomen in viata de zi cu zi. De exemplu, atunci cand un patinator vrea sa se roteasca mai repede, isi va tine bratele lipite de corp, reducand astfel momentul de inertie.
Ridicarea a 39 de trilioane de kilograme de apa la 175 de metri deasupra nivelului marii va creste momentul de inertie al Terrei si ii va incetini rotatia. Efectul ar fi foarte mic, potrivit NASA, ceea ce e o veste buna. Totusi, chinezii nu au in plan sa opreasca constuctia barajelor. Dimpotriva, incep construirea celui mai inalt din lume, care va masura 314 metri, care aparent va avea scopul de a reduce emisiile de carbon.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img