miercuri, 24 aprilie, 2024

Chisturile ovariene ar trebui observate, nu indepartate chirurgical

Distribuie:

Publicat:

Femeile nu ar trebui sa treaca prin operatia de indepartare a chisturilor ovariene benigne, astfel fiind evitate complicatiile chirurgicale. Informatiile au fost prezentate intr-un nou studiu realizat de specialistii Katholieke Universiteit Leuven si ai Colegiului Imperial din Londra.

Studiul desfasurat pe doi ani a urmarit parcursul a 1919 femei din 10 tari diferite, inclusiv Marea Britanie, Belgia, Suedia si Italia, ce au fost diagnosticate ca avand chisturi ovariene benigne. Chisturile oveariene sunt formatiuni pline cu lichid ce se dezvolta pe ovarele femeilor, potrivit descopera.ro, care citeaza MedicalXpress. Acestea sunt comune si de obicei nu sunt insotite de alte simptome. In unele cazuri pot sa declanseze dureri pelviene sau balonare. Chisturile ovariene pot fi de doua tipuri, benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). In ciuda tipului lor, medicii recomanda indepartarea chisturilor chirurgical. 

O alternativa a interventiei chirurgicale, in cazul chisturilor benigne, este observarea lor de catre medici ce realizeaza regulat examinari cu ultrasunete pentru observare evolutiei lor. Dintre cele 1919 femei din cadrul studiului, una din cinci (20%) a avut chisturi ce au disparut de la sine, iar 16% au trecut prin interventia chirurgicala. Per total, in 80% dintre cazuri chistul a fost absorbit sau nu a necesitat interventia chirurgicala. Varsta medie a femeilor din studiu a fost de 48 de ani, iar marimea medie a chistului de 4 centrimetri. Dintre acestea, doar 12 femei au fost diagnosticate cu chisturi ovariene canceroase. R.T.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img