vineri, 26 aprilie, 2024

Christian al IX-lea şi drumul spre tronul Danemarcei

Distribuie:

Publicat:

Christian al IX-lea şi drumul spre tronul Danemarcei. Christian al IX-lea s-a născut pe 8 aprilie 1818. A fost rege al Danemarcei din 16 noimebrie până în 29 ianuarie 1906.

Odată cu dispariţia unei mari părţi din dinastie şi din cauza faptului că Frederic al VII-lea părea a nu putea avea copii, Christian a ajuns la tron.

Christian al IX-lea şi drumul spre tronul Danemarcei

Marile puteri au pus şi ele umărul la asta în 1847. Motivaţia lor a fost soția lui Christian. Aceasta era nepoată a regelui Christian al VII-lea ea era mai aproape de moștenirea tronului decât soțul ei

Danemarca a adoptat Legea Salică, lucru ce i-a afectat pe urmașii lui Frederic al III-lea al Danemarcei, care a fost primul monarh ereditar al Danemarcei.

După decesul lui Frederic al VII-lea, Christian îi succede la 15 noiembrie 1863. Danemarca a intrat imediat într-o criză legată de posesia și statutul a două provincii din sudul Danemarcei, Schleswig și Holstein.

În noiembrie 1863 Frederic de Augustenburg a pretins ducatele gemene ca succesiune după regele Frederic. Sub presiune, Christian a semnat Constituția din noiembrie, un tratat prin care Schleswig făcea parte din Danemarca.

Acest lucru a dus la al doilea război Schleswig între Danemarca și o alianță prusacă-austriacă în 1864. Rezultatul războiului a fost nefavorabilă Danemarcei și a condus la încorporarea Schleswig în Prusia în 1865.

Holstein a fost, de asemenea, încorporat în Prusia în 1865, ca urmare a conflictului care a continuat între Austria și Prusia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img