joi, 28 martie, 2024

Cifoza: afecțiunea posturală numărul 1 în lume

Distribuie:

Publicat:

Cocoașa exagerată sau cifoza, cum e numită din punct de vedere medical, reprezintă afecțiunea posturală numărul 1 în lume. Alexandru Ilie, fizioterapeut, a explicat ce este cifoza, care sunt cauzele formării, care e tratamentul și cum se poate preveni această afecțiune.

Ce este cifoza

Cifoza este curbura coloanei vertebrale care face ca partea superioară a spatelui să apară mai rotunjită decât în mod normal. Toată lumea prezintă un anumit grad de curbură în coloana vertebrală. Cu toate acestea, o curbă de peste 45 de grade este considerată excesivă.

Uneori, cifoza nu provoacă disconfort și se caracterizează doar prin aspectul specific de ”cocoașă”. Cu toate acestea, în unele cazuri, afecțiunea provoacă: dureri de spate și rigiditate, sensibilitatea coloanei vertebrale, oboseală. Durerile de spate pot fi deosebit de problematice la adulții cu cifoză, deoarece organismul trebuie să compenseze anomaliile spinale.

Este important să se știe că dacă aveți cifoză severă, simptomele se pot agrava în timp. De asemenea, este posibil să apară dificultăți de respirație și de hrănire.

Care sunt cauzele cifozei?

În cifoză, curbura fiziologică din regiunea mijlocie a coloanei vertebrale (coloana toracală) este mai curbată decât în mod normal. Există o serie de motive pentru care acest lucru se întâmplă, inclusiv:

postura deficitară (cifoză posturală) – slouching-ul sau poziția incorectă pe scaun (umerii aduși anterior, spatele curbat, coloana lombară depărtată de spătar) poate determina în timp alungire mușchilor și ligamentele de susținere, ceea ce poate conduce la accentuarea curburii coloanei vertebrale

vertebre în formă anormală (cifoza Scheuermann) – dacă vertebrele nu se dezvoltă corect, aliniamentul coloanei vertebrale este afectat

dezvoltarea anormală a coloanei vertebrale în uter (cifoză congenitală) – dacă dezvoltarea coloanei vertebrale este pertubată, pot apărea diferite malformații la nivelul vertebrelor, cum ar fi fuzionarea a două-trei vertebre într-un corp comun.

vârsta – pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, curbura coloanei vertebrale poate crește. Acest fapt se datorează demineralizării osoase.

sexul – statisticile indică faptul că femeile aflate la menopauză sunt cele mai susceptibile la a dezvolta o hipercifoză. Modificările hormonale instalate odată cu menopauză declanșează adesea modificări la nivelul sistemului osos – osteoporoza.

Cifoza se poate dezvolta, de asemenea, ca urmare a unei leziuni a coloanei vertebrale.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img