joi, 25 aprilie, 2024

Cifre ingrozitoare! Un raport uluitor a bagat frica in autoritatile iesene. Iasul risca sa ajunga raiul drogatilor

Distribuie:

Publicat:

 Sute de persoane au ajuns sa fie urmarite penal in Iasi pentru infractiuni privind traficul de droguri • Zeci de persoane au fost trimise in judecata pentru ca au vandut sau consumat droguri de mare risc • Situatia pare una fara iesire, numarul celor care se ocupa cu astfel de practici ilegale fiind extrem de ridicat

Judetul Iasi a ajuns sa se confrunte cu o situatia tot mai ingrijoratoare. Sute de persoane au fost prinse pe picior gresit, dupa ce s-au apucat sa vanda sau sa consume tot felul de substante incadrate in categoria drogurilor de mare risc. Pentru a preveni sau reduce consumul de droguri, autoritatile au initiat deja o strategie antidrog si un plan de actiune locala pe perioada 2017-2020, adoptat de oficialitatile judetene si care trebuie dus la indeplinire.

Cu toate acestea, cifrele privind judetul Iasi nu sunt printre cele mai bune. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a deschis actiuni de urmarire penala in anul 2017, în 257 cauze ce au avut ca legatura drogurile.

Ulterior, 65 de persoane au fost trimise în judecata, 28 dintre acestea fiind în arest preventiv. In alte 5 cazuri au fost acorduri de recunoastere a vinovatiei, iar in 238 cauze s-a dispus renuntarea la urmarirea penala.

În ceea ce priveste cantitatile de droguri confiscate, potrivit Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, în anul 2017 au fost ridicate peste 5000 g. Canabis; 127 comprimate Ecstasy; 53 comprimate MDMA, peste 1.000 g. în care s-au pus în evidenta substante cu efecte psihoactive. În cursul anului 2017, la nivelul Sectiei Penale a Tribunalului Iasi, au fost cercetate 57  persoane, dintre acestea 18 fiind in final condamnate.

"Politistii din cadrul Serviciului Rutier Iasi au testat pentru consum de alcool un numar de 15.016 conducatori auto si au depistat în trafic cinci persoane aflate sub influenta substantelor stupefiante, persoane cercetate ulterior pentru savârsirea de infractiuni la regimul juridic al circulatiei pe drumurile publice. Din datele obtinute de la Institutul de Medicina Legala Iasi a rezultat faptul ca nu s-au înregistrat decese ca urmare a consumului de substante cu efecte psihoactive în anul 2017. S-a înregistrat un numar total de 424 de cazuri de urgente medicale ca urmare a consumului de droguri, comparativ cu 493 în 2016 si 562 în 2015. In plus, Spitalul Clinic de Copii "Sf. Maria" Iasi – Unitatea de Primire Urgente a transmis, în anul 2017, un numar de 286 de cazuri de copii (în anul 2016 – 323  cazuri) intoxicati cu substante psihoactive, dintre care: copii care au consumat droguri de risc si/sau de mare risc – 34 cu substante noi psihoactive, 9 canabis/ marijuana, 3 opiacee, 1amfetamine, 190 copii care au consumat abuziv alcool etilic, iar 49 de copii au ingerat medicatie psihotropa", se arata in raportul Centrului de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog de la Iasi.

Totodata, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon" Iasi au ajuns 169 de persoane cu abuz de substante psihoactive – droguri de risc si de mare risc.

In plus, Institutul de Psihiatrie "Socola" Iasi a transmis 1.553 fise ale persoanelor admise la tratament pentru consum de alcool si substante psihoactive. Dintre acestea, 1.413 de persoane, ceva mai putini fata de anii anteriori, au primit asistenta pentru tulburari mintale si comportamentale determinate de consumul de alcool.

Alte 140 de persoane au primit asistenta pentru tulburari mintale si comportamentale determinate de consum de droguri de risc si/sau mare risc – noi substante psihoactive, hasis, canabis, solventi volatili, opioide, heroina, halucinogene, medicamente si/sau benzodiazepine.

Aproape 200 de persoane au beneficiat de servicii de asistenta integrata pentru consum de canabis/ marijuana / hasis, NSP, policonsum de droguri de mare risc din partea Centrului de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img