marți, 23 aprilie, 2024

Cifrele GROAZEI! Romania a inregistrat in 10 ani o scadere de circa doua milioane a populatiei

Distribuie:

Publicat:

Populatia Romaniei a scazut cu aproape doua milioane de locuitori din 2007 pana in prezent, in contextul in care sunt analizate doar domiciilile rezidente, nu cele permanente, si fiind luate in calcul aici doar persoanele care lipsesc mai mult de 12 luni, a declarat directorul cabinetului presedintelui Institutului National de Statistica (INS), Ilie Dumitrescu, in cadrul conferintei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), organizata de ELEC Romania si Finmedia, cu sprijinul Guvernului Romaniei si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Dumitrescu a explicat joi metoda de calcul a INS referitor la estimarile privind scaderea populatiei Romaniei, in contextul in care acestea sunt diferite de altele.

”Estimam o scadere de circa 2 milioane a populatiei din 2007 pana in prezent, daca analizam domicie rezidente, nu cele permanente. Luam aici in calcul cei care lipsesc din Romania mai mult de 12 luni, restul nu”, a afirmat Dumitrescu. Alte estimari indica o scadere o scadere mai importanta a populatiei Romaniei in ultimii zece ani, de 3-4 milioane de locuitori. Dumitrescu a afirmat ca este foarte dificil de estimat scaderea populatiei, in contextul in care, in unele localitati, populatiei a disparut cu totul si este foarte greu de aflat cine lipseste si cat.

”Sunt sate intregi care au disparut, acolo nici nu ai pe cine sa intrebi cati au plecat si cat lipsesc”, a spus Dumitrescu, scrie News.ro.

Cele mai recente date ale INS arata ca populatia Romaniei a continuat declinul din cauze demografice, pierzand si in luna martie 7.420 locuitori – echivalentul a doua comune medii din tara -, cu aproape 1% mai multi decat in a treia luna a anului trecut, chiar daca natalitatea a crescut, iar mortalitatea s-a redus. Cumulat, in primele trei luni din acest an, sporul natural negativ a fost de 30.817 persoane, in crestere cu 26,3% fata de perioada similara a anului trecut. In 2016, populatia Romaniei a scazut cu 66.718 de locuitori din cauza declinului demografic.

INS a revizuit semnificativ datele demografice pentru 2015 comparativ cu datele preliminare publicate anterior. Astfel, datele revizuite arata ca, in 2015, sporul natural negativ a fost de 60.674 persoane, comparativ cu 73.625 persoane in tabelele publicate anterior.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img