News Flash:

Cinci boli mai periculoase decat COVID-19 care te pot ucide in 24 de ore

21 Mai 2020
851 Vizualizari | 0 Comentarii
durere cap 990x702

Mai periculoase decât COVID-19. Toate lumea se teme de COVID-19, în această perioadă. Există însă o listă lungă de boli mult mai periculoase decât boala provocată de noul coronavirus și te pot omorî în doar 24 de ore.

1. Meningita

Meningita este o inflamaţie a membranelor de protecţie care învelesc creierul şi măduva spinării, cunoscute sub denumirea de meninge. Inflamaţia poate fi provocată de infecţia cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme. Această afecţiune poate fi letală din cauza proximităţii inflamaţiei faţă de creier şi măduva spinării, potrivit doctorulzilei.ro.

Cele mai frecvente simptome ale meningitei includ:

– durere de cap şi înţepenirea cefei, asociate cu febră
– confuzie sau nivel scăzut de conştienţă,
– vărsături
– intoleranţă la lumină sau zgomot
– iritabilitatea
– somnolenţă

2. Boala Chagas

Boala Chagas este foarte frecventa în ţările din America Centrală şi de Sud. Afecţiunea este determinată de infecţia cu protozoarul Trypanosoma cruzi. Acesta se transmite prin intermediul unei insecte care se hrăneşte cu sângele gazdei şi adesea lasă fecale lângă locul înţepăturii.

Dacă persoană se scarpină, va contamina leziunea cu fecalele purtătoare de parazit. Asftel parazitul dobândeşte acces în organismul uman unde îşi începe replicarea şi ajunge să invadeze intreagă gazdă.

Simptomatologia bolii este foarte variată, în funcţie de stadiul de infecţie şi de imunitatea gazdei: unii pacienţi au doar semne loco-regionale, în timp ce alţii dezvoltă afecţiuni sistemice cronice foarte grave. Cel mai adesea sunt atacate organele vitale, în principal inima, creierul şi sistemul digestiv, ducând la apariţia malformaţiilor cardiace, tulburărilor funcţionale nervoase şi visceromegaliilor.

3. Accidentul vascular cerebral

Din păcate, accidentul vascular cerebral (AVC) se remarcă în rândul din ce în ce mai multor persoane tinere.

Pentru a reţine cât mai uşor simptomele descrise mai jos, poţi recurge la metodă folosită şi de celebrul personaj Dr. House, şi anume FAST:

F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţă nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte

A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos

S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele

T (time=timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

4. Infarctul miocardic

Un infarct de miocard, numit frecvent și atac de cord este o afecțiune acută, extrem de serioasă, care apare prin astuparea uneia dintre arterele coronare, întrerupând fluxul sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului, ce determină moartea celulelor miocardice. Când muşchiul inimii nu este irigat corespunzător se produce infarctul miocardic.

Principalele semne ale acestei urgențe medicale sunt: senzație acută de presiune în mijlocul pieptului, care durează mai mult de câteva minute. Durere și disconfort la nivelul gâtului, maxilarului, spatelui și stomacului, durere și disconfort la nivelul brațului și umărului, resimțite fie la unul, fie la ambele membre, senzație de sufocare, amețeală, greață, stări de vomă, transpirații reci.

5. Ebola

Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecţioasă virală severă, adesea fatală, provocată de virusul Ebola (Ebolavirus), care se manifestă prin afecţiuni hemoragice severe la oameni, primate şi antilopele duiker, survenind în focare epidemice în Africa Centrală şi Africa de Vest.

Are o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecţioasă, cu excepţia rabiei).

sursa: exquils.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 34 queries | Mysql time :0.062033 (s)