News Flash:

Cine este Vaja Jhashi. OMUL CARE L-A CUMPARAT PE PORUMBOIU cu tot cu fluier

24 Noiembrie 2015
10527 Vizualizari | 0 Comentarii
De-a lungul anilor, presa de peste Prut a scris despre legaturile dintre magnatul american cu origini georgiene - Vaja Jhashi si oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc. Vaja Jhashi este membru al Consiliului de Administrare al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondata de Plahotniuc in anul 2010.

 In prezent, Vaja Jhashi este presedinte al „TransOil Group of Companies” din Moldova. Acesta si-a facut studiile la New York (USA), dupa care la Moscova (Rusia) si Cairo (Egipt). Are un Master in Business si Administrare la „Indiana University”. TransOil Group a fost fondat in 1997, de omul de afaceri american James E. Kelley. Acesta a inceput sa investeasca in Moldova dupa castigarea unui tender, organizat de Guvern, prin care a achizitionat elevatorul din Causeni.

 Vaja Jhashi a preluat postul de presedinte al TransOil Group in 2004. Ulterior, a cumulat toate activele companiei in Visions Holding SA si a relocat sediul din SUA in Geneva, Elvetia. In afara de Republica Moldova, grupul are afaceri prospere in Rusia si Kazahstan. In trecut, Vaja Jhashi a fost prim-vicepresedinte al Consiliului de Administratie al bancii Victoriabank, dar si actionar la OTIV Prime Holding, companie care apartine tot lui Vladimir Plahotniuc. In acest an, Jhashi s-a aratat interesat de un pachet de actiuni considerabil de la Victoriabank, dupa ce intentia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare de a-si majora pachetul de actiuni la aceasta banca pana la 50%, iar ulterior pana la 100%, a fost blocata printr-o modificare de ultima ora la Legea institutiilor financiare a ministrului Economiei de la Chisinau. Apoi, Banca Nationala a Moldovei a emis autorizatii prin care permite vanzarea a doua pachete considerabile de actiuni catre doi oameni de afaceri - presedintele AMG Holding, Nicolae Ciornii, unul dintre cei mai instariti businessmani din Republica Moldova, si presedintele TransOil Group, milionarul Vaja Jhashi. Deocamdata, acest lucru nu s-a realizat.

 Un alt episod care ii leaga pe Jhashi si Plahotniuc, potrivit jurnal.md, este ca, la inceputul anului 2015, pe 28 februarie, au zburat impreuna in Kargazstan cu avionul de la Nobil Air, compania businessmanului Ilan Shor. Au ajuns la miezul noptii in Biskek, unde au stat doar cateva ore, si au revenit impreuna la Chisinau. Peste doua saptamani, presedintele Kargazstanului, Almazbek Atambaev, a intreprins o vizita-fulger in Moldova, avand o intrevedere secreta cu Plahotniuc. Scopul celor doua vizite si interesele care stau in spate au ramas invaluite in mister.

vaja jhashi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0928 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036369 (s)