vineri, 29 martie, 2024

Cine risca sa faca diabet zaharat

Distribuie:

Publicat:

Diabetul zaharat se refera la un grup de boli care afecteaza modul in care organismul dumneavoastra utilizeaza zaharul din sange (glucoza).
Glucoza este vitala pentru sanatatea dvs. deoarece este o sursa importanta de energie pentru celulele care alcatuiesc muschii si tesuturile. Este, de asemenea, principala sursa de combustibil a creierului.
SIMPTOME
Simptomele diabetului variaza in functie de cantitatea de zahar din sange. Unii oameni, in special cei cu prediabet sau diabetul de tip 2, pot sa nu simta initial simptome. In cazul diabetului de tip 1, simptomele tind sa apara rapid si sa fie mai severe.
Unele dintre semnele si simptomele diabetului de tip 1 si de tip 2 sunt:

Cresterea setei

Urinare frecventa

Foamea extrema

Pierderea in greutate inexplicabila

Prezenta cetonelor in urina

Oboseala

Iritabilitate

Vedere incetosata

Vindecarea lenta

Infectii frecvente, cum ar fi cele ale gingiilor sau infectiile cutanate si cele vaginale
Diabetul de tip 1 se poate dezvolta la orice varsta, desi apare adesea in timpul copilariei sau adolescentei. Diabetul de tip 2, cel mai frecvent tip, se poate dezvolta la orice varsta, desi este mai frecvent la persoanele cu varsta peste 40 de ani.
FACTORII DE RISC PENTRU DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1
Desi cauza exacta a diabetului de tip 1 nu este cunoscuta, factorii care pot semnala un risc crescut includ:
– Istoricul de familie. Riscul creste daca un parinte sau un frate are diabet de tip 1.
– Factori de mediu. Circumstante cum ar fi expunerea la o boala virala cresc probabiltatea aparitiei diabetului de tip 1.
– Prezenta celulelor ce actioneaza impotriva propriului corp (autoanticorpi). Uneori membrii familiei persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 sunt testati pentru prezenta autoanticorpilor diabetici. Daca aveti acesti autoanticorpi, aveti un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 1. Dar nu oricine are acesti autoanticorpi dezvolta diabet.
FACTORII DE RISC PENTRU PREDIABET SI DIABETUL DE TIP 2
– Greutate. Cu cat aveti mai multe tesuturi grase, cu atat celulele dumneavoastra devin mai rezistente la insulina.
– Inactivitate. Cu cat sunteti mai putin activi, cu atat riscul este mai mare. Activitatea fizica va ajuta sa va controlati greutatea, consuma glucoza ca energie si face celulele mai sensibile la insulina.
– Istoricul de familie. Riscul creste daca un parinte sau un frate are diabet de tip 2.
– Varsta. Riscul creste odata cu imbatranirea, fapt corelat cu tendinta de a face mai putina miscare, de pierdere a masei musculare. Dar diabetul de tip 2 creste si in randul copiilor, adolescentilor si adultilor mai tineri.
– Diabet gestational. Daca ati dezvoltat diabet gestational atunci cand ati fost gravida, riscul de a dezvolta prediabet si diabet zaharat tip 2 mai tarziu creste. Daca ati nascut un copil care cantareste mai mult de 4 kilograme, sunteti, de asemenea, expusa riscului de diabet de tip 2.
– Sindromul ovarului polichistic. Pentru femei, sindromul ovarului polichistic – o afectiune comuna caracterizata prin perioade menstruale neregulate, crestere excesiva a parului si obezitate – creste riscul de diabet.
– Tensiune arteriala crescuta. Tensiunea arteriala de peste 140/90 mm Hg este legata de un risc crescut de diabet de tip 2.
– Niveluri anormale de colesterol si trigliceride. Daca aveti niveluri scazute de lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) sau colesterol "bun", riscul de diabet zaharat de tip 2 este mai mare. Trigliceridele sunt un alt tip de grasime transportat in sange. Persoanele cu un nivel ridicat de trigliceride au un risc crescut de diabet zaharat de tip 2. Medicul dumneavoastra va poate informa care sunt nivelurile colesterolului si al trigliceridelor.
Prevenirea complicatiilor asociate diabetului zaharat se realizeaza prin controale medicale periodice si teste de laborator destinate monitorizarii. Astfel, in cadrul Laboratorului Praxis sunt disponibile urmatoarele analize: 
– Glicemie
– Insulina
– Peptid C
– Hemoglobina glicozilata
– Microalbuminurie

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img