vineri, 26 aprilie, 2024

Cine sunt românii care vor putea ieşi cu doi ani mai devreme la pensie

Distribuie:

Publicat:

Este oficial, se reduce vârsta de pensionare pentru această categorie de români. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial. Cei care lucrează în zonele extrem de poluate din trei judeţe din România vor ieşi mai devreme la pensie.

Începând de mâine, se reduce vârsta de pensionare, pentru unii români. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial. Cei care lucrează în zonele extrem de poluate din trei judeţe din România vor ieşi mai devreme la pensie.

Cine sunt românii care vor putea ieşi cu doi ani mai devreme la pensie

Românii care vor putea ieși cu doi ani mai devreme la pensie, sunt cei care locuiesc în zonele extrem de poluate din Neamţ, Harghita şi Gorj. Această măsură vine după ce Parlamentul României a modificat legislația privind pensionarea anticipată la începutul lunii mai, mărind numărul localităților cu poluare foarte ridicată din țara noastră, în așa fel încât să îi ajute pe cei care vor să iasă mai devreme la pensie din cauza acestor norme.

Așadar, românii din Neamţ, Harghita şi Gorj pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, fără a suporta alte penalizări.

Cum se calculează vârsta de pensionare în România

Pe site-ul Casei de Pensii, românii își pot afla vârsta de pensionare.

”Mergeți acolo la rubrica ‘Când mă pot pensiona’ și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării. În primul rând, când introducem acești ani, nouă ne dă acest program eligibilitatea pentru cele 3 categorii de pensii din sistemul public: pensie de limită de vârstă, pensia anticipată și pensia anticipată parțial, în care ni se spune foarte clar care este stagiul minim de cotizare prevăzut de lege și stagiul complet de cotizare.

Deci, noi acolo dăm decât eligibilitatea, adică în funcție de luna și anul nașterii, vă spune foarte clar luna și anul pensionării, cu cele 2 stagii de cotizare: stagiu minim și stagiu complet de cotizare.Acestea sunt informațiile pe care le putem oferi tuturor care accesează portalul Casei Naționale de Pensii Publice și primesc un răspuns chiar în momentul în care introduc aceste date. Răspunsul este instantaneu, aproape”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii la Antena 3.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img