News Flash:

Cinema Dacia, astazi o ruina totala-GALERIE FOTO IMPRESIONANTA. PARTEA I

19 August 2015
6359 Vizualizari | 4 Comentarii
Cinematograful Dacia din municipiul Husi este infiintat in 1983, acesta are doua sali de 300, respectiv 180 de persoane, ambele sunt in aceste momente intr-o stare avansata de degradare. Din sala mica au disparut scaunele, dar si parchetul de pe jos, iar acoperisul urmeaza sa se darame cat de curand.

Acest cinematograf "Dacia" din Husi a fost, intr-adevar, o realizare pentru anii 80. Doua sali moderne de proiectie, un hol elegant, cu posibilitati de utilizare pentru evenimente culturale locale, si nu numai.

Astazi, in anul 2015, fostul cinematrograf este o ruina totala, peretii sunt scorojiti, umezeala distruge totul chiar din temelii. “Sa nu mai aiba cinematograful niciun impact in viata huseanului de astazi, orbit de multitudinea de programe si telenovele "de pe cablu?” se intreaba un cetatean care ne observa iesind din fostul cinema.
Promisiunile de refacere a acestui centru cultural sunt facute la fiecare campanie electorala:

“Husenii meritã asta” , “Mi-am dorit foarte mult ca husenii sã vinã din nou la cinematograf intr-o zi. Vreau sã facem din acest spatiu cel mai frumos loc de spectacole, unde sã poatã fi jucatã o piesã de teatru, sã poatã avea loc un concert. Husenii meritã asta. Va fi o investitie a Primãriei si eu voi depune tot efortul ca ea sã fie realizatã”, a declarat primarul Ioan Ciupilan prin anul 2010.

Potrivit ultimului studiu de fezabilitate efectuat de catre un specialist, pentru reabilitatea batranului cinematograf “Dacia” ar fi nevoie de aproximativ 1400 euro/mp, iar spatiul de intinde pe cateva sute de metri patrati, suma fiind una destul de mare.

 In concluzie, nu sunt solutii pentru cultura huseana, nu avem bani si nici nu putem sa facem rost, pentru orice altceva putem sa gasim si sa facem un efort bugetar. Insa pentru cinematograful "Dacia” lucrurile sunt ca si batute in cuie.

Scurta istorie a activitatii cinematografice din municipiul Husi

Primele proiectii cinematografice la Husi au fost facute pe la 1813, intr-o cladire de pe strada STFEAN CEL MARE apartinand lui I.V. Florescu. Taxa de intrare a elevilor era de 20 de bani, din care 5 bani erau in beneficiul gimnaziului” Anastasie Panu” sau a altor scoli, cu scopul de a cumpara carti copiilor saraci. (CLIT, nr 6,2002, p9)

Au urmat proiectii cinematografice cu filme mute in sala “CORLATEANU”, fiind acompaniate la pian.
Primul cinematograf este instalat in sala “Rodina”, iar in anul 1983 se infiinteaza un altul, denumit” DACIA”, care are doua sali.

In Casa de Cultura “Alexandru Giugaru” a existat un cineclub care in cei peste 25 de ani de activitate a produs mai mult de 100 de filme si reportaje, pelicule documentare, desene de animatie. Filmele de mare succes au fost:” Foita de staniol” (locul I)” Explozia”;” Intoarcerea”; precum si documentare folclorice” Datini de aur”; Obiceiuri de Anul Nou”; Jocul de masti”; premiate in Ungaria (1976) si Paris (1979).

Galerie Foto

imag_avatar
cinematograful dacia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

Ciprian Lefter  | #3099
Este o cladire in centrul orasului ,ar trebui renovata si transformata intr-un club pentru copii.
Andreea Kreatza  | #3100
Domnii de la conducerea primariei ar trebui sa fie un pic mai responsabili in ceea ce priveste cultura oraselului nostru! Este mic dar cu un trecut istoric destul de mare. Si stau si ma intreb, oare cum deodata apar banii aia pentru spectacolele din campaniile electorale, iar pentru cultura orasului nu se gaseste niciodata nimic?! Oare de ce mai muncesc parintii nostrii? Oare de ce platesc taxe si impozite? Oare banii lor unde se duc? Care este motivul pentru care niciodata nu se gasesc bani? M-am uitat la pozele alea si mi-am adus aminte de copilarie, de tot. Oare chiar nu se mai poate face nimic pentru pustimea care-si omoara neuronii pe internet zile si nopti intregi? Nu vreti sa avem copii sanatosi? Sau educatia copiilor consta doar in implementarea unor idei din familie?
Mâncăm Adrian  |  #97342
Si eu la fel zic Adevarat
Mancas Adrian  |  #97343
Si eu la fel zic Adevarat
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011930 (s)