vineri, 19 aprilie, 2024

Cioloş: Orice proiect de societate este sortit eşecului dacă nu pornim de la educaţie

Distribuie:

Publicat:

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat vineri că orice proiect de societate ar exista pentru anii următori va fi sortit eşecului dacă nu se porneşte de la educaţie.

"Orice proiect de societate am avea pentru anii care vin, în orice domeniu, dacă nu pornim de la educaţie şi de modelul educaţional orice proces este sortit eşecului. Chiar şi pentru un proiect politic mi se pare esenţial să vedem în ce fel putem susţine acest proces de transformare în primul rând în educaţie şi cu cine îl facem, cum rupem cercul acesta vicios. (…) Dacă vrem să schimbăm modul nostru de abordare în societate, trebuie să fim în măsură să schimbăm modul în care facem educaţie şi să trecem de la această abordare uniformizatoare a educaţiei, în care se predică bunul cuvânt care trebuie asimilat şi reprodus cât mai bine, la un sistem de educaţie în care să stimulăm creativitatea, să punem în valoare individualitatea şi nu individualismul", a spus Cioloş la dezbaterea "Schimbăm România prin educaţie. La centenar, pe drumul european".

Referindu-se la discuţiile privind definiţia familiei, fostul premier a spus că nu crede că o schimbare a definiţiei familiei în Constituţie va rezolva problemele care împiedică o familie să existe ca atare.

"Apropo de discuţiile acestea privind definiţia familiei din Constituţie, sincer mie mi se pare că am cam pierdut contactul cu realitatea când avem genul acesta de discuţii, pentru că nu cred că o schimbare a definiţiei familiei în Constituţie va rezolva problemele acestea care împiedică o familie să existe ca atare şi să joace rolul primordial, nu doar acela de a face copii, ci şi de a educa copii şi de a le orienta primii paşi în educaţie şi în societate. Aş vorbi despre accesul la educaţie referindu-mă în primul rând la familie, apoi referindu-mă la rupturile pe care le avem în societate între diferitele categorii sociale şi între rural şi urban, unde ne concentrăm foarte mult pe calitatea şi pe conţinutul educaţiei în mediul urban, pornind de la premisa că educaţia este accesibilă, dar uităm de rural, care este din ce în ce mai depopulat şi aproape că provocăm copiii să plece din mediul rural pentru că pur şi simplu nu le dăm posibilitatea să fie şcolarizaţi până la un anumit nivel acolo în satele respective", a spus Dacian Cioloş.

În opinia sa, ar trebui stimulaţi profesorii care sunt capabili şi ar trebui să li se pună la dispoziţie mijloacele de care au nevoie.

"În momentul de faţă avem sistemul de educaţie pe care îl avem şi pentru că avem profesorii pe care îi avem şi nu spun că profesorii nu sunt bine pregătiţi sau că profesorii sunt rău intenţionaţi, dar cum facem să stimulăm acei profesori din sistemul educaţional care sunt capabili să îşi asume ei în primul rând această schimbare a modului de abordare de a face educaţie şi cum le punem la dispoziţie mijloacele de care au nevoie ca să facă lucrul acesta şi mai ales cum le recunoaştem aceste calităţi, cum le identificăm şi apoi cum le recunoaştem aceste calităţi pentru ca ele să fie puse în valoare. (…) Cred că degeaba tot modificăm legislaţia dacă nu găsim în paralel modalitatea ca odată cu cadrul instituţional legislativ să putem scoate la lumină şi acei oameni care sunt capabili să aplice această nouă legislaţie şi să vină să impună cumva acest nou model", a susţinut fostul prim ministru. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img