vineri, 19 aprilie, 2024

Circ si paine ! Ghici cine reintroducerea taxei RADIO-TV

Distribuie:

Publicat:

Ingrid Deltenre, Director General al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU), s-a adresat Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, si autoritatilor statului roman exprimandu-si ingrijorarea cu privire la eliminarea taxei radio-TV, transmite un comunicat al Radio Romania.

In mesajul transmis presedintelui de catre Ingrid Deltenre, aceasta si-a exprimat ingrijorarea fata de nivelul fara precedent la care poate ajunge “ingerinta politica in activitatea TVR si a Radio Romania” .

De asemenea, mentioneaza faptul ca subiectul “va fi adus la cunostinta Comisiei Europene, in vederea unei noi Masuri de Ajutor de Stat din UE”.

Redam mesajul integral semnat de Ingrid Deltenre, Director General al EBU, remis de catre Radio Romania:

“Va scriem pentru a ne exprima profunda ingrijorare ca urmare a votului din Parlamentul Romaniei, de eliminare a taxei radio-TV.

Acest model de taxa radio-TV s-a dovedit a fi, in multe tari, cea mai stabila si predictibila metoda de finantare a serviciilor publice de media. Mai mult decat atat, aceasta asigura independenta fata de orice forma de ingerinta politica si stabileste o relatie directa cu publicul, la nivel national.

Uniunea Europeana de Radio si Televiziune, alaturi de numeroase organizatii internationale, si-a exprimat, in repetate randuri, ingrijorarea fata de situatia delicata in care se afla serviciile publice de media din Romania. TVR, in mod special, este profund afectata in prezent de un sistem intens politizat de conducere a serviciilor publice de media, avand un presedinte numit de parlament si care este demis, in mod obisnuit, in fiecare an, prin respingerea Raportului de activitate anual al TVR.

Masura de a trece integral finantarea TVR si a Radio Romania la Guvern, se suprapune unei acute lipse de independenta structurala, in raport cu standardele internationale si ale UE. Va inlatura orice impresie ca serviciile publice de media pot contribui efectiv si eficient la crearea unei societati unite si democratice. Astfel, ne putem astepta ca ingerinta politica in activitatea TVR si a Radio Romania sa atinga un nivel fara precedent la nivelul EBU si al membrilor sai.

Am dori sa va atragem atentia asupra faptului ca un asemenea pas iremediabil cu privire la finantarea serviciilor publice de radio si televiziune va fi adus la cunostinta Comisiei Europene, in vederea unei noi Masuri de Ajutor de Stat din UE. Potrivit experientei noastre, asemenea cazuri se analizeaza si solutioneaza in decursul mai multor ani, pana ca guvernul sa poata implementa noul sistem. Singurul element pozitiv pe care il putem decela dintr-o asemenea amanare, ar fi obligativitatea ca Romania, sa asigure, printre altele, independenta organismului sau de monitorizare a serviciilor publice de mass media, in conformitate cu prevederile stipulate in Comunicarea din 2009 privind Ajutorului de Stat din domeniul Audiovizual, din UE.

Va lansam apelul de a nu aproba aceasta propunere, care nu va face decat sa inrautateasca situatia, si ar putea distruge sistemul public de media din Romania (radio si TV) in detrimentul societatii si democratiei din Romania si al cetatenilor sai”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img