joi, 28 martie, 2024

Ciresele de mai, un lux pentru romani. ”Inchiriem pentru poze pe Facebook!”

Distribuie:

Publicat:

“Un vierme si-a vandut cireasa si-a luat casa si i-au ramas si bani!”. Daca nu stiati gluma, probabil n-ati foarte activi zilele acestea pe retelele sociale, au n-ati suspinat adanc in fata unor munti de cirese pe care pietarii au arborat etichete cu preturi greu digerabile.

Cele bulgaresti si grecesti au costat peste 100 de lei kilogramul. De aici si glumele, dulci-amare, care au devenit virale.

In acest an, sfatul e sa musti din cireasa de 4-5 ori, ca din mar. Oricum nu iei musai cirese ca sa le pui la urechi sau in castron, ci pe Facebook. Si-au facut intrarea cu 150 de lei kilogramul, adica fix cat costa gramul de aur. Deci, dac-ai gasit o bucata, se cheama ca esti cu 50 de lei mai bogat.

De coada pretioasei cirese internautii au agatat si puterea de a magnetiza un potential partener. Te plimbi prin piata cu punga de cirese cand vrei sa fii remarcat. Cei care au comoara in livada sunt deja vedete si invidiati. Cand le cere iubita sa o duca intr-un loc scump, merg fix in fundul curtii, la un cires parguit. Sau o urca pe casa, ca acest domn din Pausesti, Valcea.

Chiar si seful Bisericii Ortodoxe este prea fericit, inconjurat de podoabele rosii. Pe masura ce pretul a luat-o in jos, 80 de lei, 65 de lei sau 40 de lei kilogramul, au aparut si ideile de afaceri.

”Ia uitati-va aici! ”Inchiriem pentru poze pe Facebook!”

Cine nu vrea sa isi inchirieze ciresele primeste totusi clienti care-si unesc portofelele. “Vrea cineva sa ne asociem sa cumparam 200 de grame de cirese?”

Pana la urma, conteaza sa-ti atingi scopul. Vanzatorii cu basma populara stiu sa speculeze chiar si sintagma “cirese de mai”.

Fata de saptamana trecuta, ciresele au coborat usor de pe piedestal. De la 2 lei perechea, costa 10 bani si un pic, o bucata.

In toata piata Obor, am gasit doar cirese de Oltenita. Le recunosti imediat, pentru ca au un defect si nu sunt dorite. In Comana de Iasi, viitorul pare promitator, dar prezentul e verde.

Va mai dura doua, trei saptamani pana cand ciresele noastre de mai vor cobori in forta de pe crengi, in laditele de pe marginea drumului. Practic, vor fi cirese de iunie. Intre timp, a iesit la suprafata recolta noua de cartofi. In decurs de cateva zile, pretul s-a potolit, de la 15-20 de lei pe kilogram, la 9-10 lei.

Rosiile motate de sera bat spre 20 de lei. Iar capsunile, tot de solar, incep sa le dea la o parte pe cele turcesti, cu 13 lei kilogramul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img