joi, 28 martie, 2024

Clinica lui Becali e gratuita, dar pe bani. Iata ce preturi are

Distribuie:

Publicat:

Recunoscut pentru gesturile lui caritabile, Gigi Becali, finantatorul FCSB, anunta, zilele trecute, ca a infiintat un spital pentru bolnavii de cancer unde toate tratamentele sunt gratuite. La fata locului, lucrurile stau putin altfel, cam ca in celebrul banc de la Radio Erevan, in care cuiva nu i se daduse o masina, ci, de fapt, i se luase bicicleta. Intentia ramane, insa laudabila!

„Eu am facut o clinica, bine, tot spital este, se ocupa de bolnavii de cancer. Acolo totul este gratis, nu se plateste. Bine, nu e pe gratis. Se plateste, dar platesc eu. Platesc la spitalul meu cum ar veni, ca nu ai voie sa faci pe gratis, altfel e evaziune fiscala. Si atunci platesc eu singur toate tratamentele. Dar le platesc la spitalul meu”, spunea Gigi Becali intr-o declaratie ce a facut turul presei online, scrise si al televiziunilor. E drept, stilul milionarului din Pipera este deja cunoscut, atunci cand isi arunca „buzduganul” vorbelor cu mult mai departe decat stau lucrurile in realitate.

Doar unele cazuri au parte de gratuitate totala

Cancer, tratament gratuit? Sigur ca suna atat de bine, incat te intrebi daca asa ceva chiar exista. Curiosi, am fost la Imunomedica/Centrul de diagnostic si tratament oncologic Sfantul Ioan Botezatorul, cea cunoscuta drept „clinica lui Becali”. Situata pe o strada mai retrasa de tumultul de pe Calea Plevnei, sediul te intampina cu o prima surpriza. Nu e nimeni altcineva in afara de mine si de cele doua domnisoare dragute si amabile de la receptie. M-as fi asteptat la un puhoi de lume, la cati romani bolnavi de cancer exista. Mai ales daca tratamentul ar fi gratis. Trebuie spus ca la Imunomedica se efectueaza, printre altele, doua terapii moderne, recent intrate in „repertoriul” tratamentelor oncologice din tara noastra: hipertermia si oxigenoterapia.

Prin urmare, invocand situatia medicala a unei rude, am vrut sa ii fac programare pentru hipertermie. „Am citit ca aici tratamentele sunt gratuite. Ca sunt platite de domnul Becali”, spun, ca sa ma asigur ca informatia e corecta. Una dintre dragutele domnisoare m-a privit doar pe  jumatate mirata. „Am vazut si noi declaratiile acelea, dar nu stiu ce sa va zic. Doar analizele si consultatia sunt gratuite, daca veniti cu trimitere de la medicul de familie (n.r. adica sunt decontate de CASMB)”, ma informeaza ea. Ma arat surprins neplacut: „Pai, cum? Terapiile trebuie platite? Nu avem atatia bani, domnisoara!”. „Va inteleg, imi pare rau. Din cate stiu doar anumite cazuri sunt selectate si beneficiaza de gratuitate totala, dar astea sunt aprobate de sus”, adauga femeia aruncandu-si ochii spre inaltul tavanului, ca sa pricep cam la ce „altitudine” e acel „sus” care decide.

Preturile terapiilor ajung si la 8.000 de lei

Mahnit, mai privesc spre „lista de preturi” ce cuprinde diverse terapii: de la 100 de lei o sedinta de hipertermie locala de 30 minute pana la 600 de lei sedinta de hipertermie totala si de la 600 de lei hipertermia de prostata pana la 8.000 de lei pentru terapia fotodinamica interstitiala. Plus alte multe terapii, deloc ieftine. Sigur, exista niste reduceri – ca sa nu scriem discounturi – pentru ”pachetele” de sedinte. Insa nici vorba de gratuitate si pentru tratamente, partea esentiala, de fapt, in salvarea vietii unui bolnav de cancer.

Nu e vorba de a arunca primii cu piatra, nici gand. Spiritul caritabil al lui Gigi Becali e binecunoscut, chiar daca, dupa cum singur a marturisit, acesta vine si ca o spalare a „pacatului trufiei” de care sufera.  Dar vine si din lectiile invatate de multimilionarul de azi alaturi de sora lui mai mare, Dorina, trecuta la cele vesnice acum aproape un sfert de secol, cea care s-a jertfit aproape ca o sfanta, practic, pe altarul ocrotirii copiilor abandonati, bolnavi sau neingropati. Doar ca Gigi Becali trebuie sa stie ca e un pacat si sa dai false sperante, prin declaratii bombastice, incomplete sau „la doua capete”, unor oameni pentru care clinica aceea si terapiile ei chiar ar fi putut fi o ultima speranta de salvare. Dar care nu au bani ca sa-si plateasca acea salvare. Din cauza ca nu e totul gratis. Ci pe bani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img