marți, 23 aprilie, 2024

CNA a prelungit licenta Radio Zu; postul de radio poate emite in urmatorii 9 ani

Distribuie:

Publicat:

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de marti, sa prelungeasca licenta audiovizuala a Radio Zu Bucuresti, astfel ca postul de radio poate emite in continuare, in urmatorii 9 ani.

 CNA a analizat, joi, o solicitare a societatii Grupul Media Camina (G.M.C.) SRL de prelungire a valabilitatii licentei audiovizuale pentru statia terestra din Bucuresti a Radio Zu. Licenta urma sa expire in data de 24 iunie.

Radio Zu este un post de radio generalist, care difuzeaza programe productie proprie (60%) si programe ale altor producatori (40%).

Grila Radio Zu cuprinde programe de informare (2,5%), programe de divertisment (85%) si publicitate (12,5%).

Actionarii societatii care detine Radio Zu sunt: Camelia Voiculescu (44%), Corina Voiculescu (43%), Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA (11%) si Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei, al carei membru fondator si presedinte este Dan Voiculescu (2%). Din actionariatul Radio Zu a iesit Sorin Oancea, iar partile sociale detinute de acesta (10%) s-au distribuit intre ceilalti asociati, potrivit informatiilor prezentate in sedinta de marti a CNA.

In perioada 2009 – 2014, Radio Zu a primit 24 de sanctiuni de la CNA pentru incalcarea legislatiei audiovizualului.

Grupul Media Camina (G.M.C.) SRL detine 39 de licente pentru radiodifuziune: 36 de licente pentru Radio Zu (una de satelit si 35 terestre), 2 licente pentru Romantic FM (una de satelit si una terestra pentru Bucuresti) si o licenta pentru Radio Figaro in Vaslui (care nu a fost pusa inca in functiune).

La sedinta CNA de marti au fost prezenti mai multi reprezentanti ai Radio Zu, intre care Rodica Minculescu, director general al societatii Grupul Media Camina (G.M.C.) SRL, Mihai Morar si Daniel Buzdugan, realizatori de programe la Radio Zu, si Tony Tesiu, directorul de programe al Radio Zu.

Rodica Minculescu a spus in sedinta CNA ca Radio Zu va continua strategia pe care a promovat-o inca de la lansarea sa in septembrie 2008, respectiv aceea de a aduce bucurie oamenilor care asculta acest post de radio.

“Dincolo de lucrurile mai putin placute pentru care venim adesea aici, dumneavoastra cunoasteti foarte bine si lucrurile minunate pe care le face Radio Zu”, a spus Rodica Minculescu. “Proiectia noastra de viitor este legata de aceeasi strategie de continut si dorim sa ne adaptam noilor tehnologii”, a mai spus Minculescu.

Membrii CNA au atras insa atentia asupra “bucuriei” pe care o aduce Mircea Badea in emisiunea “Mircea Badea la Zu”, dand exemple de limbaj folosit de acesta. “Trebuie sa interveniti si sa opriti, nu cred ca se cheama cenzura”, a spus Florin Gabrea.

Tony Tesiu, directorul de programe al Radio Zu, a spus ca in prezent a fost declansata o procedura de achizitionare a unui soft, care sa “intarzie” unele afirmatii in direct, care ar incalca legislatia audiovizualului.

Pe de alta parte, membrul CNA Valentin Jucan i-a felicitat pe reprezentantii Radio Zu pentru ca acest post de radio “a devenit un adevarat fenomen”. Jucan a atras insa atentia cu privire la emisiunea matinala difuzata de Radio Zu, in care uneori realizatorii folosesc un limbaj cu aluzii sexuale, fapt care incalca legislatia audiovizualului. “E un oarecare tip de discurs pe care legea audiovizualului nu-l agreaza, din punctul de vedere al protectiei minorilor. Trebuie sa tinem cont de impactul pe care il are un astfel de discurs si cum anumite expresii cu tenta sexuala devin din anormal normal”, a spus Jucan.

Mihai Morar a spus insa ca “una din caracteristicile Radio Zu este exprimarea libera”. “Suntem uneori prea naturali si se intampla astfel de derapaje”, a spus realizatorul, precizand ca CNA nu monitorizeaza si lucrurile bune pe care Radio Zu le-a facut.

In schimb, membrul CNA Radu Calin Cristea a spus ca vedetele Radio Zu “sunt niste vedete in cel mai bun sens al cuvantului”, iar ceea ce fac realizatorii Radio Zu este “o oaza de umor inteligent”.

Membrul Narcisa Iorga a spus insa ca nu vede “niciun fel de oaza de umor foarte inteligent” la Radio Zu, dand mai multe exemple de limbaj vulgar folosit in emisiuni difuzate de acest post de radio. “Nu va scapa cuvinte nepotrivite, le premeditati”, a spus Iorga. “Rugamintea mea este sa reduceti si mai mult abaterile (…) Ati redus abaterile, dar nu suficient de mult, pentru ca sunteti un radio foarte ascultat, cu audienta foarte mare in randul tinerilor. Aveti o emisiune matinala care este accesibila minorilor, unde nu aveti voie sa aveti astfel de abateri”, a mai spus Iorga.

Pe de alta parte, Tony Tesiu a spus ca Radio Zu nu are o strategie sa foloseasca un limbaj cu aluzii sexuale.

In cele din urma, membrii CNA au aprobat cu unanimitate de voturi (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) prelungirea licentei audiovizuale a Radio Zu, cu noua ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img