News Flash:

CNA amendeaza B1 TV pentru limbajul lui Banciu referitor la islam si la cazul Charlie Hebdo

13 Ianuarie 2015
2487 Vizualizari | 0 Comentarii
Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au amendat marti cu 20.000 de lei postul B1 TV pentru limbajul injurios si afirmatiile discriminatoare referitoare la islam folosite in doua editii ale emisiunii "Lumea lui Banciu" din 24 decembrie si 8 ianuarie.

B1 TV a fost amendat si pentru limbajul injurios din emisiunea "Actualitatea Romaneasca", moderata de Sorina Matei, in care a fost abordat procesul de votare din diaspora si in care doi dintre invitati au avut un schimb injurios de replici.

Dupa editia din 24 decembrie a emisiunii "Lumea lui Banciu", in care realizatorul a vorbit "despre mesele plictisitoare de Craciun", CNA a primit o reclamatie, potrivit careia Radu Banciu a denigrat "sfintele traditii de Craciun ale romanilor".

Pe de alta parte, in editia din 8 ianuarie, Radu Banciu a facut comentarii cu privire la atacul terorist produs la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo din Paris si a avut un limbaj injurios referitor la islam, la adeptii acestei credinte, dar si la persoanele care au adoptat sintagma "Je suis Charlie".

CNA a primit mai multe reclamatii, potrivit carora Radu Banciu a insultat, a defaimat si a adresat injurii religiei islamice.

Reprezentantul B1 TV la CNA, Rares Anita, directorul de programe al postului, a afisat in fata membrilor Consiliului textul "Je suis Charlie", tiparit pe o foaie A4.

"Radu Banciu are dreptul sa se exprime liber pe aceste subiecte. Sigur, o face intr-un mod destul de dur uneori din punctul de vedere al limbajului, dar asta este o modalitate prin care considera Radu Banciu ca poate atrage atentia asupra unor subiecte care sunt importante", a spus Rares Anita.

Valentin Jucan, membru CNA, a afirmat ca exista niste limite ale limbajului, dar Radu Banciu "a depasit cu mult limitele bunului simt".

"Problema cu islamul e foarte delicata (...) Eu nu inteleg pe ce lume traieste domnul Banciu. Ati venit cu textul asta ('Je suis Charlie', n.r.) ca sa sugerati ca si domnul Banciu e un fel de Charlie. Spuneti-i, daca stie ce e aia caricatura, sa nu fie caricatura de moderator (...) Va rog frumos transmiteti-i sa-si revina. De ceva vreme este insuportabil", i-a spus Florin Gabrea, alt membru CNA, lui Rares Anita.

Pe de alta parte, presedintele CNA, Laura Georgescu, a spus ca Radu Banciu a pornit in comentariile sale de la o caricatura realizata de ziaristii publicatiei Charlie Hebdo.

"Oamenii au murit pentru libertatea de exprimare, el a spus ca a vorbit ce ar fi vorbit acei caricaturisti in acea zi", a spus Laura Georgescu, care a votat marti impotriva tuturor propunerilor de sanctionare a B1 TV facute in sedinta CNA de marti.

Rasvan Popescu, membru CNA, a spus ca "problema principala" este in acest caz "discriminarea", la care se adauga limbajul injurios. Propunerea de amendare a postului B1 TV a fost votata cu sase voturi 'pentru' si doua 'impotriva'.

AGERPRES

cna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1553 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036670 (s)