vineri, 26 aprilie, 2024

CNIPMMR solicita Guvernului introducerea salariilor drept cheltuieli eligibile la granturile pentru capital de lucru

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) solicită Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri să includă cheltuielile cu salariile drept cheltuieli eligibile în cadrul granturilor pentru capital de lucruprevăzute în programele de finanţare pentru IMM-uri care urmează să fie lansate de instituţie, potrivit unui comunicat remis miercuri de CNIPMMR, potrivit Agerpres.

La finalul şedinţei conducerii naţionale a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii care a avut loc miercuri, organizaţia a făcut "un ultim apel către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri să lanseze în regim de urgenţă programele de sprijin pentru IMM-uri, conform nevoilor pe care acestea le au în acest moment", se menţionează în comunicatul CNIPMMR.

Preşedinţii patronatelor CNIPMMR din toate judeţele ţării prezenţi la şedinţă au solicitat modificarea prevederilor programelor de creditare pentru IMM-uri, astfel: "introducerea eligibilităţii plăţii salariilor pentru capitalul de lucru, fapt ce va favoriza nu doar companiile, ci şi bugetul de stat (prin întoarcerea unei părţi din sumă sub formă de taxe şi contribuţii ale plăţii salariilor); eliminarea criteriului 'primul venit – primul servit' pentru asigurarea profesionalizării, transparenţei şi calităţii acordării fondurilor".

Altă măsură solicitată Ministerului Economiei de patronatul întreprinderilor mici şi mijlocii a fost scăderea plafonului pentru granturile pentru capital de lucru de la 150.000 de euro la 35.000 de euro.

"Scăderea grantului capitalului de lucru de la 150.000 euro la maximum 35.000 euro pentru a permite tuturor categoriilor de IMM-uri, indiferent de dimensiunea acestora, să fie eligibile pentru accesarea acestora. Menţionăm că aceste granturi pot fi utilizate pentru plata cheltuielilor curente, chiriilor, datoriilor către furnizori etc. Un grant în valoare de 150.000 euro este nejustificat raportat la nevoile IMM-urilor şi va genera o serie de proiecte cu nevoi false", se precizează în comunicatul CNIPMMR.

Consiliul Naţional al IMM-urilor mai cere Guvernului să organizeze, înainte de adoptarea de către Executiv a ordonanţei de urgenţă privind programul de sprijin financiar către IMM-uri, o întrevedere cu reprezentanţii organizaţiei.

Conducerea CNIPMMR subliniază că, până în prezent, nu a fost lansat niciun program de finanţare dedicat IMM-urilor, cu excepţia IMM INVEST.

"Reamintim faptul că programele din anii anteriori ca Programul naţional multianual de microindustrializare, Programul de sustinere a internaţionalizării operatorilor economici români, Programul UMCTAD/ EMPRETEC, Programul Femeia Antreprenor, Programul naţional mutianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, Programul Comerţ sau Start-up Nation au asigurat fonduri pentru mii de întreprinderi care nu au avut acces la credite bancare pentru implementarea, dezvoltarea sau extinderea business-urilor lor", se precizează în comunicatul CNIPMMR.

Guvernul este aşteptat să finalizeze în curând prevederile programului de sprijin financiar prin care microîntreprinderile şi IMM-urile afectate de criza provocată de pandemie pot accesa granturi pentru investiţii sau pentru capital de lucru, majoritatea din fonduri europene nerambursabile.

Ajutoarele de stat destinate IMM-urilor prin aceste programe cumulează suma de un miliard de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img