News Flash:

CODUL RUTIER se modifica duminica. CE AMENZI RISTI sa primesti

27 Septembrie 2014
1275 Vizualizari | 0 Comentarii
CODUL RUTIER se modifica de maine. Noutatea o reprezinta sanctionarea soferului care transporta copii fara respectarea regulilor de siguranta. Regulile existau si pana acum - scaun special pentru copiii pana in trei ani si centura de siguranta pentru cei de pana la 12 ani -, insa nu exista posibilitatea de a sanctiona direct soferul autovehicului. Transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale masinilor este interzis

Din 28 septembrie, conform OG nr. 21/2014, publicata in Monitorul Oficial inca din luna august, instituie noi obligatii pentru soferi. Modificarile vor intra in vigoare de la 28 septembrie si au ca scop alinierea la legislatia europeana in materie de siguranta, scrie realitatea.net.

Soferii vor fi obligati prin lege sa-si anunte toti pasagerii cu privire la obligatia legala de a purta centura de siguranta ii timpul circulatiei pe drumurile publice, pe toate locurile dotate cu centuri de siguranta din fabricare. Tot soferilor le revine sarcina sa se asigure ca minorii poarta centura de siguranta pe timpul conducerii vehiculului, sau ca sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate.

Nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul de a se asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate se va sanctiona cu 3 puncte penalizare .

Se mai adauga patru sau cinci puncte de amenda, adica intre 360 si 450 lei, tinand cont ca un punct de amenda este 90 lei. Amenda se reduce la jumatate daca este platita in 48 de ore - sau doua zile lucratoare.

Documentul introduce noutati privind recoltarea probelor biologice si stabileste ca cei care au permisul anulat pentru o fapta care acum nu mai exista in Codul penal pot obtine un nou permis, informeaza AvocatNet.ro.

In acelasi timp, sunt transpuse in legislatia autohtona reglementarile europene privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de siguranta pentru copii in vehicule.

"Conducatorii de autovehicule si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice", se mentioneaza in reglementarile inca in vigoare.

Din 28 septembrie, insa, regulile se vor schimba, caci OG nr. 21/2014 instituie noi obligatii pentru soferi. Mai precis, acestia vor trebui, in primul rand, sa-si informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a le purta in timpul circulatiei pe drumurile publice.

Totodata, soferii vor avea obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011423 (s)