sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Colectiv Medici de la Spitalul de Arsi confirma: Trei pacienti au murit din cauza infectiilor. Ministrul stia de pericol

Distribuie:

Publicat:

Un reprezentant al Spitalului de Arsi a declarat, joi, ca 27 raniti in incendiul de la Colectiv au fost internati in spital, din care au decedat sase, iar trei dintre ei si-au pierdut viata din cauza infectiilor.

“Am avut 27 de bolnavi internati, din care au decedat 6, iar 3 au decedat aproape sigur din cauza infectiilor… Pacientii au decedat si in strainatate. Mi-e greu sa zic de ce au decedat pacientii in strainatate”, a declarat, joi, medicul C. Nitescu, de la spitalul de Arsi.

La Spitalul de Arsi, “gradul de infectii este in limite acceptabile”, a completat acesta.

Medicul a mai spus ca declaratiile date de un medic de la Spitalul de arsi pentru Tolo.ro, conform caruia “pacientii au murit cu zile”, sunt niste “supozitii”. Acesta a punctat faptul ca “exista o diferenta intre contaminare si infectie”.

Si in spitalele din strainatate sunt aceleasi problema cu infectiile, a mai spus acesta. “Toate spitalele au aceeasi problema”, a mai declarat Nitescu, afirmand ca “autoritatile stiu cu ce se confrunta spitalele din Romania”.

“Am informat Ministerul Sanatatii despre riscurile din spital”, afirma si medicul Adrian Stanculea. Acesta a spus ca l-a informat pe ministrul Banicioiu despre situatia din spital si ca acesta a zis ca “trebuie sa trecem acest prag si o sa luam masuri apoi sa facem un centru de arsi modern”.

Medicul Nitescu sustine ca le-a spus autoritatilor care sunt conditiile, cum ar trebui sa arate un spital de arsi, cum ar trebui sa fie infrastructura. “Mai departe pot eu sa construiesc un spital?”, a intrebat el retoric.

Potrivit acestuia, situatia ar fi alta daca ar exista mai multe “filtre in calea bolnavilor”.

In niciun caz nu se pune problema ca in spital nu ar fi curatenie, pentru ca nu e vorba de asa ceva, sau ca daca de maine s-ar lua “nu stiu ce device sau medicament” situatia ar fi alta, a punctat si medicul Adrian Stanculea.

Acesta a dat de inteles ca pur si simplu ar fi nevoie de o alta cladire, pentru a creste strandardele. “Un centru de arsi la nivel occidental nu se poate face decat intr-o cladire noua. Nu putem sa facem acum un spital cu 33 de locuri, pe care sa-l tinem gandindu-ne ca va veni un accident”, a explicat el.

“Un centru de arsi nu poate sa functioneze cu mai mult de 10 – 12 locuri pentru arsi mari”, a explicat medicul, afirmand ca, in acest moment, la Spitalul de Arsi, exista medici si asistente suficienti pentru 10 – 15 mari arsi.

De altfel, nici in tari cu alte standarde, cum ar fi Germania sau Israel, la nivelul intregii tari nu sunt mai mult de 3 – 4 centre, fiecare cu cate 10 paturi. Nici aceste tari nu ar fi putut primi atatia pacienti, a mai spus medicul.

Referindu-se la cele trei decese cauzate cel mai probabil de infectii, medicul a afirmat: “Nu pot sa spun daca scapau, pentru ca leziunile inhalatorii erau foarte severe”. In plus, declara el, in situatii similare 85% dintre pacienti mor.

Medicul a tinut sa explice faptul ca in cele trei cazuri infectiile au fost de o anvergura mai mare decat la alti pacienti.

Stanculea a explica ca, in cazul arsilor, pielea arsa nu mai functioneaza ca o bariera si ca se poate intampla ca microbul de pe piele, pana atunci “bun”, sa devina patogen. “Apar astfel de bacterii pentru ca marele ars nu are nicio legatura cu pacientul de chirurgie generala – se distruge complet barieta cutanata si pacientul se poate infecta cu un microb care pana acum o ora era bun”, a explicat medicul.

“Pentru Romania sunt cele mai bune conditii la ora actuala in acest spital”, a mai spus el, referindu-se la Spitalul de Arsi.

Lagat de faptul ca multi oameni s-au solidarizat, aducand la spital tot ceea ce au crezut de cuviiinta, medicul a spus ca asta nu inseamna ca in spital “nu aveam de nici unele”.

“Suntem un spital atipic, nu am stat la pupat maini, am spus adevarul”

Medicul a negat ca ar fi primit ordine de sus sa “spuna ceea ce trebuie” la televizor: “Suntem un spital atipic, nu am stat la pupat maini, am spus adevarul”.

Potrivit medicului C. Nitescu, “bolnavii au fost tratati maximal la conditiile din Romania”.

Conferinta de presa de la Spitalul de Arsi a fost organizata in contextul in care unul dintre medicii acestui spital a dezvaluit ca multi dintre ranitii din clubul Colectiv au murit din cauza bacteriilor, nu a arsurilor sau traumelor suferite in incendiu.

In interviul acordat lui Catalin Tolontan, medicul a dezvaluit ca, desi Spitalul de Arsi este singura unitate medicala de specialitate din tara noastra, nu exista conditiile adecvate pentru tratamentul ranitilor.

Toti bolnavii sunt spalati intr-o singura cada si mai mult, in noaptea incendiului nu a fost deschis laboratorul de analize, a dezvaluit acesta.

Bilantul incendiului produs in 30 octombrie in Clubul Colectiv din Bucuresti a ajuns la 60 de morti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img