sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Colesterolul și trigliceridele: care este diferența

Distribuie:

Publicat:

Colesterolul și trigliceridele: care este diferența? O treime din colesterol provine din grăsime, restul fiind făcut direct de ficat. Intră în compoziția membranelor celulare. De asemenea, este implicat în producerea de hormoni steroizi produși de glandele suprarenale și genitale.

Trigliceridele rezultă din transformarea hepatică a zaharurilor și alcoolului de care uneori tindem să abuzăm. Stocate în celulele grase, trigliceridele ne furnizează energie atunci când trebuie să susținem un efort prelungit sau să luptăm împotriva frigului.

Colesterolul și trigliceridele sunt, desigur, grăsimi esențiale. Dar ele trebuie să rămână în anumite limite. În caz contrar, pot duce la accidente: infarct dacă coronarele sunt blocate, accident vascular cerebral dacă carotidele sunt blocate.

Dacă bilanțul este normal, o nouă verificare nu este utilă înainte de 5 ani. Cu excepția cazului în care sunteți tratat pentru exces de colesterol sau trigliceride. Același lucru dacă crești în greutate sau îți schimbi stilul de viață.

Colesterolul și trigliceridele: care este diferența?

Colesterolul total este tot colesterolul care trece prin arterele noastre. Valoarea sa crește atunci când dieta noastră este prea bogată în grăsimi animale: produse lactate, carne, mezeluri, carne pentru organe, gălbenuș de ou.

HDL colesterolul (numit și „colesterolul bun”) este cel care este transportat de molecule complexe numite lipoproteine ​​de înaltă densitate (lipoproteine ​​de înaltă densitate în engleză). Aceste substanțe sunt responsabile de recuperarea colesterolului care este depus pe pereții arterelor și de transportul la ficat, unde este distrus.

Valori normale: mai mare de 0,4 g / l la bărbați și mai mare de 0,5 g / l la femei.

Colesterolul LDL, numit și colesterolul „rău”, este cel legat de lipoproteine ​​cu densitate mică. Ei o aduc din ficat și apoi îl transportă în întregul corp, promovând astfel depunerea acestuia pe pereții vaselor.

Valoarea normală: sub 1,5 g / l

Trigliceridele se formează în intestin, din grăsimi furnizate de alimente, dar și în ficat.
O rată prea mare se poate datora diabetului prost tratat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img