miercuri, 24 aprilie, 2024

Colonoscopia, dincolo de mituri și temeri: Cum se desfășoară de fapt procedura care îți poate salva viața

Distribuie:

Publicat:

O colonoscopie este o metoda de examinare indicata pentru a detecta anomalii la nivelul intestinului gros (colon) sau al rectului. Este o procedura medicala utila, care ajuta la depistarea cancerului colorectal. Depistat in stadii incipiente, acest tip de cancer poate fi vindecat.

In timpul colonoscopiei, un tub lung si subtire (colonoscop) este introdus in rect. O camera minuscula aflata in varful colonoscopului ii permite medicului sa examineze interiorului intregului colon.

Daca este necesar, polipii sau alte tesuturi anormale pot fi indepartate in timpul colonoscopiei. De asemenea, poate fi prelevata si o proba de tesut (biopsie) in timpul examinarii.

De ce este efectuata

Medicul iti poate recomanda colonoscopia pentru:

Examinarea semnelor si simptomelor intestinale. O colonoscopie ajuta medicul sa depisteze posibile cauze ale durerii abdominale, ale sangerarii rectale, constipatiei cronice, diareii cronice sau a altor probleme intestinale.

Screening pentru cancerul de colon. Daca ai 50 de ani sau mai mult si un risc mediu de a face cancer de colon – nu ai alti factori de risc pentru aceasta boala in afara de varsta – medicul iti poate recomanda o colonoscopie la fiecare 10 ani sau mai devreme. Colonoscopia este una dintre optiunile de screening pentru cancerul de colon. Vorbeste cu medicul despre optiuni.

Detectarea polipilor. Daca ai mai avut polipi, medicul iti poate recomanda o colonoscopie de urmarire.
Implica riscuri rare

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img