News Flash:

Columbia și gruparea rebelă ELN anunță că vor îmcerca, luna viitoare, să ajungă la un consens de pace

23 Ianuarie 2023
257 Vizualizari | 0 Comentarii
media 163285515222937500

Columbia și gruparea rebelă Armata de Eliberare Națională (ELN) au anunțat sâmbătă că vor relua în Mexic, luna viitoare, discuțiile de pace, depășind un impas recent, după ce, recent, guvernul a declarat și apoi a anulat un acord bilateral de încetare a focului, scrie Rador.

Anul trecut la Caracas a existat o primă rundă de discuții pentru a se pune capăt rolului grupării ELN în războiul de aproape șase decenii. Revenirea asupra deciziei de încetare a focului a survenit după ce ELN a declarat că nu mai este de acord cu acordul, guvernul columbian precizând că poziția ELN a fost sursa neînțelegerii.

Ambele părți au avut o întâlnire de urgență la Caracas săptămâna aceasta și au convenit să organizeze cea de-a doua rundă de negocieri pe 13 februarie în Mexic, una dintre națiunile garante ale discuțiilor împreună cu Norvegia, Venezuela, Cuba și Chile. "În această rundă va fi abordată problema participării societății la construirea păcii. În același timp, va începe să se discute și să se convină asupra unei încetări bilaterale a focului", se menționeaază într-un comunicat emis la finalul ședinței de urgență.

Autoritățile columbiene și ELN au transmis că vor examina în comun progresul în privința implementării acordurilor încheiate în timpul primei runde de discuții și au convenit să mențină canalele de comunicare deschise chiar și atunci când nu se află la masa negocierilor. Pentru ca încetarea focului să funcționeze, "trebuie să se convină asupra regulilor jocului și a protocoalelor, iar aceste protocoale privesc, la rândul lor, forțele armate și ELN. Va fi de durată", a declarat Pablo Beltran, șeful delegației ELN.

Continaurea pe stiripesurse.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1018 (s) | 34 queries | Mysql time :0.045138 (s)