joi, 28 martie, 2024

Comandant al Comandamentului Intrunit al Fortelor NATO: ‘Putin nu va ataca NATO, pentru ca, desi este nebun, nu este in totalitate nebun’

Distribuie:

Publicat:

Câteva dintre ideile principale care se desprind din Conferința MAS pe securitate sunt: UE nu este proiectată pentru apărare colectivă, SUA își păstrează angajamentele și Rusia folosește propaganda pentru a destabiliza populația, potrivit mediafax.

Ideile principale ale Conferinței MAS:

– Statele Unite își mențin angajamentele şi apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică

– În zona Mării Negre trebuie să ne adaptăm repede la schimbări

– România reprezintă un element esenţial în materie de securitate

– Armata Europeană este un proiect important, dar azi securitatea poate fi asigurată doar de NATO

– UE nu este proiectată pentru apărare colectivă

– Rusia nu va ataca NATO, dar poate șicana membrii Alianței

– Rusia folosește propaganda pentru a destabiliza populația

– Ţările NATO trebuie să intensifice contracararea riscurilor cibernetice

Principalele declarații din timpul conferinței MAS:

“Statele Unite menţin angajamentele şi apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică”- generalul Charles Wald, fost locţiitor al şefului Comandamentului SUA în Europa.

“Europa de Sud-Est a devenit un element-cheie al NATO din punctul de vedere al apărării, în contextul în care Rusia a devenit mai agresivă, iar China mai influentă”- generalul Charles Wald, fost locţiitor al şefului Comandamentului SUA în Europa.

“În momentul de față se încearcă tot felul de jocuri în zonă, pentru a perturba activitatea NATO. Zona Mării Negre nu funcționează ca la manual, trebuie să ne adaptăm repede” -George Ciamba, ministrul delegate al Afacerilor Europene.

“Dacă vorbim despre o Armată Europeană, important este ca securitatea să fie asigurată, dar în prezent această securitate poate fi asigurată doar de NATO”-George Ciamba, ministrul delegate al Afacerilor Europene.

“România reprezintă un element esenţial în materie de securitate în Europa de Sud-Est” -Arnold Dupuy, analist la Departamentul Apărării din SUA.

“Securitatea energetică este foarte importantă” -Arnold Dupuy, analist la Departamentul Apărării din SUA.

"Putin nu va ataca NATO, pentru că, deși este nebun, nu este în totalitate nebun, pentru că nu știe cum vom riposta. Așa că are cel puțin șase elemente cu care să ne stoarcă în fiecare zi: Ucraina, Marea Neagră, Belarus – dacă se unește cu Belarus vom avea un al doilea exemplu de Ucraina, acest lucru este realistic, mult mai realistic decât o invazie în Finlanda – Republica Moldova, Balcanii, acum și armele hipersonice, Tratatul INF (Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare)”- Hans Lothar Domrose, fost comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum.

"Pe ruși îi preocupă, nu atât acțiunile noastre, ci toate mișcările care au loc în interiorul său. Au început să se ia măsuri împotriva presei și a societății civile" – Carol Rollie Flynn, specialistă CIA în combaterea terorismului.

"UE a decis să-și întărească capacitățile pentru a-și îmbunătăți apărarea. (…) Singura organizație care oferă apărare colectivă și să asigure securitate este NATO, nimeni altcineva. UE nu este proiectată pentru apărare colectivă"- Hans-Lothar Domrose, fost comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum.

Rusia folosește propaganda pentru a destabiliza populația, pentru a influența opinia publică la nivel global- Anthony Pfaff, profesor de Etica Profesiei Militare la Colegiul de Război al Armatei SUA.

"Atunci când un adversar lansează acţiuni cibernetice", de genul perturbării reţelelor de electricitate sau de alimentare cu apă, "trebuie oprit”. Circulaţia datelor reprezintă viaţa sistemelor de securitate a informaţiilor -Jeffrey Bonvincin. consilier la Pacific Northwest National Laboratory.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img