vineri, 29 martie, 2024

Comisarul european Corina Cretu, ingrijorare in privinta absorbtiei fondurilor europene. Ce a spus despre Autostrada Iasi – Tg. Mures

Distribuie:

Publicat:

Actualul exercitiu financiar european se apropie de jumatatea perioadei de programare, iar Romania absoarbe fonduri europenepe proiecte de infrastructura in mare parte doar din proiectele incepute in trecut, in perioada 2007-2013, atrage atentia Corina Cretu, comisarul european pentru Politica Regionala, intr-o scrisoare adresata Ministerului Transporturilor. Cretu se declara „extrem de ingrijorata” de situatia actuala, de proiectele noi pregatite insuficient sau care risca sa se blocheze – este dat exemplul autostrazii Sibiu – Pitesti care este scoasa la licitatie in graba, pe loturi, desi nu este studiata impactul asupra mediului. 

Comisarul european si-a manifestat ingrijorarea cu privire la planificarea si implementarea proiectelor de infrastructura de transport pe fondurile europene. Spre exemplu, in cazul Lugoj-Deva nu au fost luate masuri pentru protejarea mediului. Totodata, Corina Cretu a aratat ca Autostrada Iasi – Tg. Mures poate fi finantata prin fonduri europene.

"Este important sa se accelereze pregatirea unui portofoliu largit de proiecte mature ce ar putea fi finantate spre sfarsitul perioadei curente de programare sau la inceputul perioadei urmatoare. De exemplu, pentru autostrada Montana, de-a lungul coridorului Targu Mures-Iasi si pentru conectarea cu Moldova, inteleg ca vor fi incheiate contracte pentru pregatirea tehnica a sectiunii Targu-Mures-Iasi-Ungheni, costul acestora putand fi deja co-finantat prin POIM", a scris comisarul european Corina Cretu in scrisoarea adresata ministrului Transporturilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img