vineri, 29 martie, 2024

Comisia de munca a Camerei Deputatilor: Plafonarea indemnizatiei de crestere a copilului, eliminata

Distribuie:

Publicat:

Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor a majorat indemnizatiile de crestere a copilului pentru mame, eliminand totodata plafonul maxim de 3400 de lei si inlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni. scrie mediafax.ro

 Prin modificarile aduse de comisie, indemnizatia minima va creste de la 600 de lei cat este in prezent, la peste 1000 de lei, daca legea intra in vigoare.

Totodata, deputatii au stabilit ca indemnizatia minima va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat in plata. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va creste din luna mai la peste 1250 de lei, astfel ca indemnizatia va creste proportional.

O alta modificare prevede ca femeile vor beneficia de acelasi nivel al indemnizatiei, indiferent daca opteaza pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodata, femeile care opteaza pentru revenirea in activitate dupa primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizatiei minime garantate. Conform calculelor facute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.

 De asemenea, deputatii au stabilit ca obtinerea indemnizatiei va tine cont de salariul din ultimele 12 luni si nu va mai fi plafonata la 3400 de lei. ”Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor in ultimele 12 luni din ultimii doi ani”, este propunerea adoptata de deputatii din comisia de specialitate.

Pentru femeile care vor naste gemeni, tripleti sau multipleti, nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

Aceste modificari au fost sustinute de catre reprezentantii tuturor partidelor politice.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a fost prezenta la lucrarile Comisiei de Munca, dar a explicat ca nu sustine toate modificarile adoptate de deputati.

”Tinand cont de posibilitatile de sustinere bugetara, chiar daca o sa va suparati pe mine, nu pot sa vin sa vin sa sustin tocmai pentru ca manifestam o preocupare si o grija fata de mame si femei (…) Va solicit renuntarea la cele doua optiuni de concediu si reglementarea pentru toate situatiile a concediului pana la implinirea, de catre copil, a varstei de doi ani sau trei ani in cazul copiilor cu dizabilitatim, mentinerea limitei maxime de 3400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de insertie cu un an. Pentru aceasta varianta estimam o crestere de aproximativ 4000 de beneficiari si un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat”, a declarat ministrul Muncii.

Aceste modificari ar putea intra in vigoare de la 1 iulie 2016, Camera Deputatilor fiind for decizional.

sursa:mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img