vineri, 19 aprilie, 2024

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a aprobat rezultatele finale ale alegerilor din 24 februarie

Distribuie:

Publicat:

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC) a aprobat duminică rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie şi a anunţat câte mandate ar reveni fiecărui partid care a intrat în Parlament, informează Radio Chişinău potrivit Agerpres.

Astfel, în viitorul Parlament al Republicii Moldova, Partidul Socialiştilor (PSRM) ar avea 35 de mandate, Partidul Democrat (PDM) – 30, Blocul ACUM – 26, Partidul "Şor" – 7 şi ar mai fi 3 deputaţi independenţi. 

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, în termen de 24 de ore de la şedinţa de totalizare a voturilor CEC trebuie să prezinte raportul, cu toate actele cerute de legislaţie, Curţii Constituţionale pentru validarea scrutinului. După aceasta, în termen de 5 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea în instanţă a contestaţiilor, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor şi validează mandatele deputaţilor aleşi. 

La scrutinul din 24 februarie, aproape 41.000 de buletine de vot au fost declarate nevalabile, au anunţat reprezentanţii CEC, comparând că la alegerile din 2014 au fost declarate nevalabile peste 50.000 de buletine de vot.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img