joi, 25 aprilie, 2024

Comisia Europeană a propus consolidarea unor norme esenţiale pentru gestionarea bugetului UE

Distribuie:

Publicat:

Comisia Europeană a propus luni ajustări specifice ale normelor financiare ale Uniunii Europene, cunoscute sub denumirea de Regulamentul financiar, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Principalul obiectiv al propunerii este de a alinia normele existente la actualul buget pe termen lung pentru perioada 2021-2027 şi de a aduce îmbunătăţiri suplimentare standardelor deja foarte înalte ale normelor financiare ale UE, în vederea dezvoltării unui buget încă şi mai transparent, mai bine protejat şi mai suplu.

"Propunerea urmăreşte să ofere certitudine beneficiarilor fondurilor UE, sporind, în acelaşi timp, capacitatea de reacţie a bugetului în perioade de criză şi făcând ca gestiunea bugetară să fie digitală în mod implicit. Experienţele recente ne-au învăţat că este important pentru toată lumea să fim pregătiţi pentru a face faţă neprevăzutului. Aştept cu interes viitoarele discuţii constructive cu Parlamentul European şi cu statele membre – în cadrul Consiliului, în vederea punerii în aplicare a acestor norme cu promptitudine şi în beneficiul tuturor", a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia, potrivit Agerpres.ro.

Principalele elemente ale propunerii de astăzi urmăresc să asigure creşterea transparenţei bugetului UE, prin o mai bună informare a publicului cu privire la utilizarea bugetului UE şi la beneficiarii fondurilor UE, prin intermediul unei baze de date publice îmbunătăţite care să acopere toate metodele de execuţie bugetară; consolidarea eficacităţii controalelor şi a auditurilor prin colectarea obligatorie de date privind destinatarii fondurilor UE, inclusiv privind beneficiarii reali ai acestora şi utilizarea unui sistem informatic integrat pentru extragerea datelor şi evaluarea riscurilor la nivelul tuturor metodelor de execuţie a bugetului UE, pentru a identifica, printre altele, riscurile de nereguli, fraudă şi conflicte de interese.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img