marți, 16 aprilie, 2024

Comisia Europeană se va asigura că Sidex Galaţi nu se va închide şi va funcţiona bine în continuare

Distribuie:

Publicat:

Dacă ArcelorMittal va decide să vândă Sidex Galaţi, Comisia Europeană se va asigura că noul cumpărător nu va închide combinatul şi că producţia va continua, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Este un caz gestionat de Comisia Europeană, întrucât afectează multe state membre. Mittal vrea să cumpere un combinat mare din Italia, iar Comisia Europeană spune că în acest fel Mittal ar deveni prea mare în Europa şi atunci Mittal se oferă să renunţe la mai multe active din ţări europene, printre care şi combinatul Sidex de la noi. Decizia nu este încă luată, dar nici nu mai durează mult", a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, înainte de a lua decizia de a autoriza tranzacţia, Comisia Europeană se va consulta cu toate autorităţile de concurenţă din ţările implicate. Consiliul Concurenţei va prezenta Comisiei opinia sa săptămâna viitoare, în şedinţa comitetului consultativ de la Bruxelles.

"Indiferent de ce decizie va lua Comisia, dacă va accepta sau nu angajamentele Mittal sau chiar dacă va accepta angajamentele Mittal, Comisia va insista ca Sidex să funcţioneze bine în continuare. Sensul analizei Comisiei este să nu fie distorsionată concurenţa în Uniunea Europeană prin această tranzacţie. Deci, dacă ei spun că Mittal e prea mare şi trebuie să vândă un activ, ei (oficialii Comisiei Europene – n.r.) se vor asigura că acel activ este vândut unui operator care are capacitatea. Aici interesul Comisiei Europene este acelaşi cu cel al României. Şi CE şi România îşi doresc ca acest combinat să funcţioneze bine în continuare", a mai spus preşedintele Concurenţei.

Potrivit lui Chiriţoiu, partea română va putea interveni, dacă are argumente, cu privire la noul proprietar.

Grupul siderurgic ArcelorMittal s-a oferit să vândă mai multe oţelării din Europa, printre care şi combinatul de la Galaţi, în ideea de a obţine aprobările necesare din partea autorităţilor anti-trust ale UE pentru achiziţionarea producătorului italian de oţel Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, a relatat Reuters în urmă cu o săptămână.

Pachetul de active pe care ArcelorMittal s-a oferit să le vândă include unităţile ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege, Belgia.

"Propunerea de a vinde aceste active este condiţionată de analiza finală şi aprobarea Comisiei Europene dar şi de finalizarea informărilor şi proceselor de consultare cu comitetele de întreprindere locale şi cele la nivel european. Orice vânzare va depinde de finalizarea achiziţionării Ilva. Comisia Europeană ar urma să ia o decizie finală în acest dosar până la data de 23 mai 2018", a informat ArcelorMittal.

Cu o ofertă de 1,8 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), ArcelorMittal vrea să preia Ilva, cea mai mare oţelărie europeană.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilvo, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicată într-un scandal de poluare.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img