sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Comisia Europeana saluta acordul politic cu privire la propunerea privind o noua facilitate de imprumut pentru sectorul public

Distribuie:

Publicat:

 

Comisia Europeană a salutat, luni, acordul politic la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul cu privire la propunerea Comisiei privind o nouă facilitate de împrumut pentru sectorul public (FISP), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Odată cu acest acord, toate propunerile privind Mecanismul pentru o tranziţie justă (MTJ) au fost convenite şi aşteaptă aprobarea finală de către Parlamentul European şi Consiliu, potrivit agerpres.ro.

Facilitatea vizează în mod specific entităţile publice, creând condiţii de creditare preferenţiale pentru proiectele care nu generează venituri suficiente pentru a fi viabile din punct de vedere financiar. Ea constă într-o combinaţie de granturi (1,5 miliarde euro) de la bugetul UE şi împrumuturi (10 miliarde euro) acordate de Banca Europeană de Investiţii (BEI). Sprijinul sub formă de granturi va fi adăugat împrumutului BEI, va reduce sarcina financiară pentru beneficiari şi va spori atractivitatea investiţiilor. Se va acorda sprijin consultativ beneficiarilor, prin intermediul Platformei de consiliere înfiinţate în cadrul InvestEU.

"Această facilitate este un instrument important pentru a ajuta regiunile şi comunităţile noastre să facă faţă provocărilor generate de tranziţia climatică. Ea va completa setul nostru de instrumente pentru a-i ajuta pe cei care trăiesc în regiunile aflate în tranziţie justă să dezvolte noi competenţe şi să creeze noi întreprinderi şi locuri de muncă. Este foarte important să putem face acest lucru astăzi, la doar câteva zile după acordul privind o lege a climei. Prin reducerea costurilor tranziţiei, vom ajuta UE în ansamblul său să îşi îndeplinească obiectivele de neutralitate climatică pentru 2050", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

În cadrul Pactului verde european, facilitatea va contribui la abordarea dificultăţilor socioeconomice care decurg din tranziţia către neutralitatea climatică în teritoriile cele mai afectate, astfel cum au fost identificate în planurile teritoriale pentru o tranziţie justă. Facilitatea se va adăuga celorlalţi doi piloni ai Mecanismului pentru o tranziţie justă, şi anume Fondul pentru o tranziţie justă (FTJ) şi schema specifică pentru o tranziţie justă din cadrul InvestEU.

În ansamblu, se preconizează că facilitatea va mobiliza între 25 şi 30 de miliarde euro sub formă de investiţii publice în următorii 7 ani. BEI va fi principalul partener financiar. Cu toate acestea, regulamentul prevede posibilitatea de a coopera cu alţi parteneri financiari, în cazul unei posibile creşteri viitoare a resurselor.

Principalele elemente ale compromisului includ: resursele, 1,525 de miliarde euro de la bugetul UE pentru componenta de granturi şi 10 miliarde euro sub formă de împrumuturi acordate de BEI; obiectivul: sprijinirea entităţilor publice în abordarea dificultăţilor socioeconomice ale teritoriilor cele mai negativ afectate de tranziţia către neutralitatea climatică a UE, astfel cum au fost identificate în planurile teritoriale pentru o tranziţie justă (PTTJ); o listă de principii orizontale care trebuie să fie respectate de toate investiţiile, inclusiv respectarea drepturilor fundamentale, egalitatea de gen, principiul nediscriminării, principiile sociale şi de protecţie a mediului. Principiul de "a nu aduce prejudicii semnificative" face, de asemenea, parte din aceste elemente.

În urma finalizării din punct de vedere tehnic a textului care reflectă acordul politic, va fi necesar ca Parlamentul European şi Consiliul să îl aprobe, pentru a permite intrarea în vigoare a Regulamentului. În paralel, Regulamentul FTJ trebuie publicat în Jurnalul Oficial, iar PTTJ trebuie să fie prezentate Comisiei şi adoptate. Primele cereri de propuneri din cadrul facilităţii ar trebui lansate în a doua jumătate a anului 2021.

Facilitatea de împrumut pentru sectorul public (FISP) este unul dintre cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziţie justă (MTJ), care face parte din Pactul verde european de realizare a neutralităţii climatice a UE până în 2050. FISP a fost propusă de Comisie la 28 mai 2020. Ceilalţi doi piloni ai MTJ sunt FTJ (cu privire la care colegiuitorii au ajuns la un acord politic în decembrie 2020) şi schema specifică pentru o tranziţie justă din cadrul InvestEU (convenită în cadrul Regulamentului InvestEU la 17 martie 2021).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img