vineri, 29 martie, 2024

Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor: Fara autorizatie de construire pentru panourile fotovoltaice

Distribuie:

Publicat:

Fără autorizație de construire pentru panourile fotovoltaice și/sau panouri solare pentru încălzirea și prepararea apei calde, montate pe clădiri, anexe gospodărești cât și pe sol, anunță energiata.org.

Astăzi, la Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, s-a votat modificarea și introducerea unei litere la articolul 11 din Legea 50/1991, actualizata in 2019 și Republicata, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Mulțumim pe aceasta cale domnului Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii, și domnului Cumpata Lucian, consilier parlamentar la Comisia pentru industrii și servicii, care au susținut demersul prosumatorilor și îmbunătățirea drumului prosumatorului, și care au lucrat la acest amendament!

La articolul 11 alineatul (1), după litera ș) se introduce o nouă literă, literă t), cu următorul cuprins: „t) Montarea pe clădiri, anexe gospodărești și pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice şi/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde de către prosumatori, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare. Sistemele fotovoltaice şi/sau panourile solare vor fi susţinute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu și să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a structurii și a panourilor, precum şi cele rezultate din acţiunea vântului şi a depunerilor de zăpadă.ˮ

De asemenea se mai elimina alineatul (9) de la articolul 7 „Autorizația de construire se emite numai după realizarea drumurilor la strat de uzură”.

Ce înseamnă pentru prosumatori este că drumul legislativ este scurtat cu aproximativ 3 luni.

Indiferent dacă vrei să îți montezi panouri fotovoltaice pe acoperișul clădiri, pe o anexă sau la sol, NU mai este nevoie să obții autorizația de construire, certificatul de urbanism sau vreun aviz.

Ce trebuie să faci în schimb este să anunți administrația locală, primăria și să respecți legislația în vigoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img