vineri, 19 aprilie, 2024

Comitetului Olimpic si Sportiv Roman are un nou presedinte

Distribuie:

Publicat:

Fostul mare scrimer Mihai Covaliu a fost ales, astazi, in functia de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, au confirmat surse din cadrul Adunarii Generale de alegeri a COSR.

Cine este Mihai Covaliu

Mihai Claudiu Covaliu, al doilea candidat la pozitia de nou presedinte COSR (n. 5 noiembrie 1977, Brasov) este un fost scrimer roman, laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 si bronz la Olimpiada din 2008 si campion mondial in 2005. In aprilie 2013, Covaliu a fost ales presedinte al Federatiei Romane de Scrima, dar a ramas antrenorul lotului de sabie masculin si antrenor principal la Dinamo Bucuresti.

Primul sport practicat de Cova a fost fotbalul. S-a apucat de scrima la 9 ani, dupa ce antrenorii de la CS ”Tractorul” au facut o prezentare la scoala. Mama sa l-a incurajat sa persevereze in ciuda metodelor dure de pregatire folosite de antrenori. In 1998 s-a transferat la CS BNR Bucuresti, apoi la Dinamo. A fost pregatit de multi antrenori, printre altii de Mihai Ticusan, Gabriel Dutea, Alec Chiculita, Mihai Orita si Emilian Nuta.

La JO 2000 de la Sydney a generat o surpriza ajungand in finala, dupa ce l-a invins pe francezul Damien Touya, favoritul probei. Apoi a trecut de un alt francez, Gourdain, cu scorul 15-12. A devenit primul campion olimpic la sabie din Romania si a urcat pe primul loc in clasamentul mondial. Pentru acest rezultat a fost numit Maestru Emerit al Sportului si a primit Ordinul national ”Pentru Merit” in grad de comandor.

La JO 2004 a pierdut la o tusa in sferturile de finala cu maghiarul Nemcsik, care avea sa castige medalia de argint in cele din urma. A incheiat concursul pe locul 7. La  CM 2005 a ajuns usor pana in finala, unde a trecut cu scorul 15-12 de triplul campion olimpic, rusul Pozdniakov. I-a dedicat victoria fiului sau Vlad, nascut cu o zi inainte de plecarea la Leipzig.

La JO 2008. in finala mica a trecut de un alt francez, Pillet, cucerind medalia de bronz. Pentru acest rezultat a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete.

Dupa Olimpiada de la Beijing s-a retras si a devenit antrenor principal scrima la CS Dinamo si la lotul olimpic de sabie masculin. Sub indrumarea sa, Romania a cucerit medalia de argint la CE 2009, aur la CM 2009, Rares Dumitrescu fiind vicecampion mondial la individual. Pentru aceste realizari a primit Ordinul national ”serviciul credincios” in grad de cavaler.  Cosmin Hanceanu si echipa Romaniei au obtinut argintul la CM 2010, si Romania a devenit vicecampioana olimpica la JO 2012. Prin urmare, Mihai Covaliu a fost promovat la gradul de ofiter al Ordinului ”Serviciul Credincios”.

In aprilie 2013 a fost ales presedinte al FR de Scrima, dupa ce presedinta in exercitiu, Ana Pascu, a decis sa nu isi mai reinnoiasca candidatura. A ramas antrenorul lotului de sabie masculin, cu care a cucerit medalia de argint la CM 2013, Tiberiu Dolniceanu fiind laureat cu bronz. In acelasi an, Mihai Covaliu a fost inclus in Hall of Fame-ul scrimei de catre Federatia Internationala de Scrima.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img