joi, 18 aprilie, 2024

1.350 de lei DE LA STAT, pentru FIECARE! Cum IEI BANII

Distribuie:

Publicat:

Suma pe care angajatorii o vor primi de la stat pentru fiecare persoana pe care o formeaza intr-o meserie va creste de la 300 lei lunar in prezent, la 1.125 lei lunar. Companiile care angajeaza proaspat absolventi de facultate vor primi de la stat 1.350 lei lunar, fata de 750 lei pe luna in prezent, potrivit unui proiect de lege al actualului Guvern. Aceste masuri au fost initial propuse de Guvernul Ciolos care nu a mai adoptat proiectul de Ordonanta. Actualul Guvern renunta insa la propunerea Guvernului precedent privind acordarea unor prime absolventilor programelor de ucenicie, dar si la stimularea financiara a companiilor sa angajeze tinerii pe care i-au format intr-o meserie. 

Guvernul Grindeanu a modificat proiectul de Ordonanta de urgenta privind organizarea uceniciei si a stagiului de pregatire la locul de munca, propus la finalul anului trecut de Guvernul Ciolos si care nu a mai fost neadoptat. Intr-un proiect de lege, Guvernul Grindeanu pastreaza propunerile Guvernului precedent privind cresterea sumelor acordate angajatorilor care formeaza tineri intr-o meserie si celor care angajeaza proaspat absolventi de studii superioare, dar renunta la acordarea de prime absolventilor si coordonatorilor programelor de ucenicie, dar si la stimularea companiilor sa angajeze tinerii pe care i-au format intr-o meserie.

Cum se modifica legea privind ucenicia la locul de munca, potrivit proiectului de lege al Guvernului Grindeanu:

Vor fi disponibile trei tipuri de programe de ucenicie, cu durate distincte. Pentru doua dintre ele, durata contractului de ucenicie scade cu un an. 

Proiectul de lege introduce ucenicia pentru absolventii de clasa a XI-a de liceu (corespunzatoare calificarilor profesionale de nivel 4), a carei durata va fi de cel putin trei ani. Proiectul de act normativ propune renuntarea la organizarea uceniciei pentru obtinerea calificarilor de nivel 1 (cel mai scazut nivel de pe piata muncii). 

Toate modificarile enumerate mai sus au fost initial propuse de Guvernul Ciolos, printr-un proiect de Ordonanta de urgenta din 6 decembrie 2016, care nu a mai fost adoptat.

Angajatorii vor primi mai multi bani ca sa-i invete pe elevi sa practice o meserie

Proiectul de lege al Guvernului Grindeanu pastreaza propunerea Guvernului Ciolos prin care creste de la 300 lei lunar in prezent, pana la 1.125 lei suma acordata lunar, pe toata perioada de derulare a contractului de ucenicie, angajatorilor care formeaza tineri intr-o meserie. Banii vor fi asigurati din fonduri externe nerambursabile si din fondurile publice aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj.

Proiectul de lege al Guvernului Grindeanu renunta insa la:

articolul de lege prin care Guvernul precedent propunea acordarea de prime cuprinse intre 500 lei si 750 lei tinerilor care au absolvit programul de ucenicie.

prevederea propusa de Guvernul Ciolos care acorda coordonatorului de ucenicie o prima in valoare de 500 lei neimpozabili pe luna, pe intreaga perioada de implementare a contractului de ucenicie.

prevederea din proiectul de OUG al Guvernului Ciolos care stipula ca firma care a format tineri intr-o meserie va primi 500 lei lunar, vreme de sase luni, pentru fiecare absolvent de program de ucenicie pe care l-a format si angajat pe perioada nedeterminata.

Cu toate ca proiectul de lege prevede ca doua tipuri de programe de ucenicie sa fie mai scurte cu un an decat in prezent, sumele totale pe care le vor incasa de la stat angajatorii care invata tinerii o meserie vor fi mai mari decat cele primite in prezent. 

De exemplu, daca acum un angajator primeste de la stat pentru un ucenic in total 7.200 lei (adica 300 lei lunar pentru 24 de luni), dupa ce va fi adoptat acest proiect de lege, angajatorul va incasa de la stat pentru acelasi ucenic in total 13.500 lei (adica 1.125 lei lunar pe o perioada de 12 luni). 

Cum se schimba legea care reglementeaza organizarea stagiului de pregatire pentru absolventii de facultate

Angajatorul va beneficia de suma de 1.350 lei lunar, pe toata durata derularii contractului de stagiu, pentru fiecare stagiar (proaspat absolvent de facultate) pe care-l angajeaza. In prezent, angajatorii primesc cate 750 lei lunar pentru fiecare stagiar pe care il formeaza. Banii vor fi asigurati din fonduri externe nerambursabile si din fondurile publice aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj. Cresterea sumei acordate lunar angajatorilor care primesc stagiari a fost initial propusa de Guvernul Ciolos (in proiectul de OUG care nu a mai fost adoptat) si mentinuta in proiectul de lege al actualului Guvern.

In prezent, efectuarea stagiului de catre absolventii de studii superioare se face in baza Legii nr. 335/2013, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 776 din 12 decembrie 2013, cu modificarile ulterioare.

Ucenicia la locul de munca se organizeaza in baza Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata in Monitorul Oficial la 7 august 2013. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img