joi, 28 martie, 2024

10 lucruri esentiale pentru dezvoltarea imunitatii copiilor

Distribuie:

Publicat:

Nas curgator, tuse, poate si febra si peste toate acestea foarte multe mofturi. Daca esti parinte, acest tablou ti-e cu siguranta cunoscut si el reflecta exact felul in care sezonul rece afecteaza sanatatea copiilor. Virozele, dar si alte infectii respiratorii sunt favorizate si de colectivitate, dar probabil ai observat si tu ca, desi sunt expusi la microbi, nu toti copiii se imbolnavesc. Diferenta o face imunitatea. Cu cat copilul are un sistem imunitar mai puternic cu atat va fi mai ferit de boli.

Iata cateva lucruri esentiale pentru dezvoltarea imunitatii copilului:

1. Probiotice
Multe persoane au un nivel scazut de bacterii benefice in sistemul gastrointestinal, unde de altfel se afla 80% din imunitatea organismului. Un sistem gastrointestinal disfunctional aduce cu sine o rezistenta scazuta in fata infectiilor. Probioticele actioneaza ca o „bariera” impotriva patogenilor si sunt astfel esentiale in ecuatia imunitatii.

2. Grasimi
Ofera-i copilului un mic dejun bogat in nutrientii de care are nevoie corpul pentru a face fata patogenilor, dar si a suplini energia necesara. Copiii au nevoie de grasimi pentru o dezvoltare sanatoasa.
Asadar alcatuieste un mic dejun echilibrat cu proteine de calitate, vegetale, unt crud, ulei de cocos si grasimi animale, dar si oua, acestea fiind bogate in colesterol – o substanta esentiala pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos, integritatii peretilor intestinali si o dezvoltare corespunzatoare a creierului si a sistemului nervos.

3. Supa de oase
Supa de oase este o supa concentrata dintr-o varietate de oase, fiarta la foc mic timp indelungat, si care poate fi bauta ca atare, cat si adaugata intr-o varietate de alte meniuri. Aceasta contine minerale care sunt mai usor absorbite de organism: calciu, magneziu, fosfor, etc., cat si substante benefice din cartilaj si tendoane, cum este condroitinul si glucosamina.

Supa de oase poate fi facuta in cantitati mai mari si congelata pana la urmatoarea utilizare. Aceasta va tine pana la 5 zile in frigider si cateva luni in cogelator. Cand se fierbe se recomanda adaugarea unei linguri sau doua de otet, care ajuta la extragerea mineralelor din oase.

4. Spalatul pe maini si dezinfectantele
Nu cadeti in capcana dezinfectarii si a sterlizarii totale, mai ales cu substante agresive. Se stie ca utilizarea frecventa de spray-uri sterilizante si sapunuri antibacteriene omoara nu numai microbii, dar si bacteriile benefice menite sa ne protejeze de boli, existente pe mainile noastre. Prin utilizarea continua a acestora se vor dezvolta bacteriile rezistente si astfel o banala raceala se poate transforma in una virulenta si greu de tratat.

Asigura-i copilului tau sapunuri lichide sau solide (doar pentru utilizarea sa) din ingrediente naturale, fara chimicale si compusi agresivi.

Nici spalatul exagerat pe maini nu este recomandat, pentru ca intotdeauna un lucru bun poate deveni rau daca este dus in extrem, dar inainte de masa, de culcare, dupa folosirea toaletei si daca copilul este racit, spalatul pe maini este necesar.
Cand spalatul pe maini nu este posibil, poti utiliza dezinfectante naturale, care sunt eficiente in eliminarea microbilor, fara insa sa distruga bacteriile benefice.

5. Tusea si stranutul
Multi copii sunt invatati sa „puna mana la gura” atunci cand tusesc sau stranuta. Este bine? Este bine sa-ti acoperi tusitul si stranutul, dar atunci cand o faci in palme, acestea devin un mediu foarte eficient de raspandire a microbilor catre cei din jur. Putini copii merg imediat sa-si spele mainile dupa ce au tusit asa ca pot raspandi rapid microbii din particulele de saliva eliminate. Invatati-i pe cei mici sa stranute si sa tuseasca in batista sau in curbura cotului.

6. Remedii naturale
Consumul constant de antibiotice, antitermice si alte medicamente sunt extrem de toxice pentru organism si contribuie la scaderea imunitatii, dezechilibre multiple si acumulari de toxine.

Reducerea febrei in mod agresiv prin medicamente antitermice va suprima sistemul imunitar. Febra este un mecanism natural si benefic al organimsului de a lupta impotriva bolii; aceasta reduce numarul patogenilor care se multiplica, odata ce s-a instalat infectia. Febra reduce severitatea bolii si este un aliat pentru combaterea unei infectii secundare (de obicei respiratorie), vizite inutile la doctor si in mod tragic, antibiotice.

Exista o lunga lista de remedii naturale impotriva febrei, homeopatice, antivirale si antibiotice naturale foarte eficiente, care nu determina efecte secundare negative ca in cazul medicamentelor. Printre acestea se numara propolisul crud, extractul de usturoi si de samburi de grapefruit, sosetele imbibate in suc de lamaie sau otet pentru febra, cat si homeopaticele, hidratarea organismului cu supa de oase nutritiva.

7. Alimentatie

Preventia reala ramane insa alimentatia copilului. Este necesara stabilirea tipului metabolic al copilului pentru o alimentatie cat mai personalizata, care sa corespunda cerintelor sale unice de ordin genetic si biochimic. Acest tip de alimentatie va fi acela care va elimina interminabilele intrebari despre „ce anume trebuie sa manance copilul?” si ii va oferi nutrientii necesari pentru a mentine un organism rezistent in fata imbolnavirilor.

8. Rezolvarea dezechilibrelor
Rezolvarea dezechilibrelor nutritionale ale copilului este o actiune esentiala pentru a intari sistemul imunitar pe termen lung si a preveni infectiile dese. Multi copii sunt deficienti in multiple minerale si vitamine, printre care zinc si seleniu, care afecteaza direct imunitatea; disfunctiile digestive genereaza de asemenea un sistem imunitar slabit; toxicitatea cu metale grele (multe dintre acestea transmise chiar de la nastere) determina haos biochimic si astfel disfunctii ale organelor care duc la o imunitate scazuta.

9. Ora de culcare
Copiii din ziua de azi au ore din ce in ce mai tarzii de culcare. Lectiile, diversele activitati extrascolare, televizorul, parinti care vin tarziu seara acasa sunt principalele motive care determina ora tarzie de culcare. Somnul insuficient este unul din factorii principali care afecteaza rezistenta organismului in fata infectiilor si bolilor.

10. Exercitiul fizic si aerul curat
De multe ori parintii isi tin copiii inchisi in casa sau, si mai rau, in pat la prima raceala. Atat timp insa cat nu este prea urat afara acest lucru nu-si are rostul. Multi copii sunt activi chiar si atunci cand au febra si trebuie lasati sa fie, pentru ca este benefic.

Statul in banci ore intregi al copiilor echivaleaza deja cu statul la birou ore intregi al adultilor. Exercitiul fizic nu numai ca ajuta sistemul imunitar sa lupte cu diverse infectii bacteriene si virale, dar va ajuta si pe termen lung in lupta cu alte afectiuni mai serioase.

Exercitiul fizic in aer curat ajuta la eliminarea toxinelor, creste circulatia sanguina si astfel capacitatea naturala a organismului de a lupta cu intrusii, combate stresul si oboseala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img