miercuri, 24 aprilie, 2024

10 plante care va tin departe de atacul insectelor. Vezi si cum poti face acasa un spray impotriva insectelor

Distribuie:

Publicat:

Cum ne protejam de insecteEsti un magnet pentru insecte? Daca nu, probabil stiti pe cineva. Ca sa tii departe de tine tantarii, mustele si alte insecte enervante nu este obligatoriu sa-ti pulverizezi pielea cu cine stie ce substante chimice. O metoda de a combate insectele si de a te bucura de statul afara, este plasarea strategica a unor plante in gradina sau pe terasa.

Uleiurile esentiale din aceste plante actioneaza ca un scut impotriva insectelor, care au tendinta de a le evita. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca includerea acestor plante in gradina ta nu te izoleaza complet de insecte.

“Nu sunt suficiente studii in acest domeniu pentru a sprijini acest lucru”, spune dr. Bodie Pennisi, profesor asociat la Universitatea din Georgia. S-ar putea sa fie mai putine insecte, dar nimeni nu a studiat cate plante, cat de aproape plantate una de alta, ar fi eficiente pentru respingerea insectelor.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care oamenii il pot face pentru a tine departe tantarii este sa scape de orice urma de apa statuta. Tantarilor le place apa statuta si o folosesc pentru inmultire. Chiar si un ghiveci mic lasat in aer care s-a umplut cu apa dupa ploaie este un mediu proprice pentru inmultirea acestor insecte.

Totusi pentru cei care vor sa incerce si eficienta plantelor, iata cateva plante care tin la distanta insectele:
Busuioc
Acesta respinge mustele de casa si tantari. Tineti ghivece cu busuioc in fata usilor si in zonele exterioare in care va place sa va relaxati. Puteti folosi busuioc proaspat si pentru a face un spray impotriva tantarilor.

Puneti intr-un vas 180 de g busuioc spalat – pot fi frunze cu tot cu tulpina peste care turnati 120 de ml apa clocotita si lasati la infuzat cateva orele. Stoarceti bine plantele, filtrati lichidul si combinati-l cu 120 de ml vodca. Turnati preparatul intr-un pulverizator si il pastrati la frigider. Aplicati atunci cand iesiti afara, dar feriti-va ochii, nasul si gura.

Lavanda
Respinge puricii, mustele, moliile si tantarii. Lavanda este folosita de secole pentru a parfuma casa si hainele. In casa plasati din loc in loc buchete de lavanda – te va ajuta sa tii mustele afara, iar in gradina, plantati-o in zone insorite.
De asemenea, puteti aplica pe piele, atunci cand iesiti afara, ulei esential de lavanda. Acesta nu numai ca va fereste de insecte, dar si hraneste pielea si are un efect calmant care induce somnul.

Lemongrass
Respinge tantarii. Citronella, un ulei natural existent in aceasta planta are acest efect; de altfel multe lumanari folosite vara la terase contin aceasta substanta. Aceasta planta care are si utilizari culinare poate fi cultivata in loc insorit, cu sol bine drenat.
Frunzele parfumate aromatizeaza preparatele pe baza de pui si porc, supele si salatele.

Cimbru lamaios
Cimbrul lamaios (Thymus citriodorus) respinge tantarii. Planta nu este pretentioasa si se dezvolta bine chiar si in solul pietros, atat timp cat este o zona insorita. Planta in sine nu va respinge tantarii. Pentru a elibera substantele chimice care au acest efect, trebuie sa taiati cateva tulpini si sa le frecati intre palme.

Inainte de a face asta asigurati-va ca nu sunteti alergic. Determinati toleranta frecand cu frunze zdrobite o zona mica de pe antebrat, timp de 3-4 zile.

Menta
Respinge tantarii. Cel mai bine este sa o cultivati in ghivece, pentru ca este o planta care se raspandeste cu usurinta invadandu-va toata gradina. Acestea, plasate strategic in gradina sau pe terasa va ajuta sa tineti departe insectele.

Rozmarin
Respinge atat tantarii, cat si unele insecte daunatoare legumelor. Puteti sa cultivati rozmarinul atat in ghiveci, cat si gradina. De asemenea, puteti face foarte usor si un spray impotriva insectelor. Puneti o cana de rozmarin uscat intr-un litru de apa si fierbeti 20-30 de minute. Intr-un alt vas de capacitate mai mare combinati infuzia strecurata cu un litru de apa rece. Pastrati lichidul in sticlute la frigider. Il aplicati direct pe piele – poate fi folosit si pe animalele de companie; cand nu mai miroase puternic il aruncati.

Alte plante
Alliums
Plantele ornamentale din familia Allium (cea a usturoiului), cum ar fi giganteum Allium sunt considerate un insecticid natural cu spectru larg. Ei resping multe insecte si alte creaturi care afecteaza gradina de legume precum afidele, mustele de morcov, melcii, viermii de varza. Plantele care vor beneficia de proximitatea speciilor alliums includ rosiile, ardeii, cartofii, varza, broccoli, varza creata si morcovii. Si trandafirilor le va merge mai bine.

Alliums include si plante mici de cultura, cum ar fi arpagic si usturoi, praz si ceapa esalota.

Galbenele
Galbenelele resping multe tipuri de insecte, afide, tantari, gandacii de Colorado. Creste-le in randuri intercalate in gradina; au nevoie de locuri insorite. 

Caltunas
Caltunasul, denumit si nemtoaica sau condurul doamnei (Tropaeolum nasturtium), este o adevarata planta-sanitar. Mirosul intepator al florilor atrage insectele pradatoare si le descurajeaza pe unele dintre cele daunatoare:afide, gandacii castravetelui, fluturii albi ai verzei.

Foarte bun companion pentru ridichi, plante din familia verzei (varza de capatana, varza de frunze – collard, conopida, kale, gulii, broccoli, varza de Bruxelles, mustar si altele), dovleci, castraveti, pomi fructiferi. O buna practica a cultivatorilor de pomi fructiferi consta in plantarea acestei flori la baza copacilor. Nu are efect asupra gustului fructelor.

Frunzele, florile si semintele de condurul doamnei sunt comestibile.

Petunii
Resping gandacii de tomate, sparanghel si alte insecte care fac prapad in gradini. Sunt disponibile in multe nuante, necesita ingrijire minima. Plantati-le in zone insorite langa legume si ierburi, cum ar fi fasolea, rosii, ardeii si busuioc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img