vineri, 29 martie, 2024

11 boli pentru care se recomanda terapia cu sare

Distribuie:

Publicat:

Nelipsita sare-n bucate este unul dintre cele mai vechi remedii din lume, cuprins in celebre tratate medicale ale Antichitatii, intens studiat apoi de alchimistii Evului Mediu, apreciat si in medicina populara.

Calitati vindecatoare are doar sarea naturala, sub forma de cristale mari, o sare care contine mai mult de 80 de substante minerale, pe langa clorura de sodium. Un vechi tratat medical chinez (Peg-Tzao-Kan-Mu), scris cu 2700 de ani inainte de Hristos, mentiona nu mai putin de 40 de tipuri de sare, fiecare cu indicatiile sale, cu modul de administrare si cu efectele sale specifice.

De asemenea, literatura de specialitate mentioneaza ca ionul de sodiu este recunoscut ca important stabilizator al membranei celulare de la nivelul epiteliului de tip respirator. Acesta are rolul de a dezinfecta caile respiratorii, fluidiza mucoasele, elimina toxinele etc. Iata cateva afectiuni pentru care se recomanda terapia cu sare:

1. Calculi renali, colici renale
Un saculet de panza plin cu sare gema se pune pe un calorifer sau pe alta sursa de caldura si se lasa sa se incalzeasca, pana la 50-60 de grade Celsius. Se aplica apoi pe zona lombara (sale), unde se tine vreme de o jumatate de ora.

2. Ulceratii pe piele
In doua linguri de miere de albine se pune o jumatate de lingurita de sare si se amesteca bine, pana cand se omogenizeaza. Se aplica apoi acest preparat pe zonele afectate. Rezultatele terapeutice sunt uimitoare, acesta fiind un stravechi remediu mentionat in tratatele medicale grecesti.

3. Arsuri de gradul I si II
Pe zona afectata se presara sare grunjoasa din belsug. Aceasta aplicatie va spori pe moment senzatia de usturime, dar apoi edemele vor fi mult reduse, iar vindecarea va fi considerabil mai rapida. Nu se aplica sare pe arsurile grave, cu rana deschisa, intrucat produce o usturime insuportabila.
4. Nas infundat (rinita cronica)
La un pahar de apa calda se pune o lingurita de sare gema sau marina si se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se pune aceasta apa sarata calda in palma si se trage pe nara stanga si pe nara dreapta, alternativ, pentru desfundarea cailor nazale. Acest procedeu este bine sa se faca in fiecare dimineata, pentru drenarea cailor respiratorii, inlaturarea surplusurilor de mucus, marirea acuitatii olfactive.

5. Dureri de gat (faringita, laringita, amigdalita)
Se pun doua lingurite de sare naturala intr-un pahar cu apa fierbinte, dupa care se amesteca bine cu o lingurinta, pana cand sarea se dizolva complet. Se face gargara cu acest preparat cat mai fierbinte, lasand apa sarata sa ajunga cat mai mult pe gat. Se reia acest tratament de 2-3 ori pe zi, pana la disparitia completa a afectiunii. 

6. Eczema uscata, caderea masiva a parului
O data pe saptamana, parul se spala cu apa fiarta de izvor, de fantana sau cu apa de ploaie, dupa care radacinile parului se frictioneaza timp de 15 minute cu sare de bucatarie iodata. S-a constatat ca 6 proceduri sunt suficiente pentru combaterea definitiva a bolii. Cu toate acestea, pentru profilaxie, tratamentul trebuie repetat periodic. Daca toti oamenii ar urma acest tratament, nu ar exista nici o persoana care sa sufere de calvitie. Nu va spalati parul cu apa tratata chimic de la robinet, nu va spalati cu apa fierbinte, ci doar cu apa calda, si feriti-va pielea capului de arsita si ger, pentru a nu se usca radacinile parului.

Baile cu apa sarata
Sunt un remediu traditional de medicina populara, care se aplica si acum, in clinici moderne din Austria sau Germania, cu un succes extraordinar. Se prepara prin punerea la o cada de apa calda (aproximativ 150 de litri) a doua kilograme de sare (amestecata in  prealabil cu apa fierbinte, pentru a se dizolva mai usor).

Baia dureaza 20-30 de minute si este important ca temperatura apei sa fie mentinuta mereu peste 37 de grade Celsius, pentru ca actiunea terapeutica sa fie maxima. Cercetatorii au observat ca aceste bai, care se fac de regula o data la 3-4 zile, au efectele cele mai puternice in preajma lunii pline (de preferat cu 2-3 zile inainte), cand este de altfel recomandat sa fie incepute. Indicatiile terapeutice ale bailor cu apa sarata:

1. Dermatoze infectioase
Se fac bai partiale, inmuind doar segmentul afectat, vreme de 15 minute, in apa sarata calda, preparata prin punerea a 7 linguri de sare la litru. Imediat dupa baie, pielea nu se sterge, ci se tamponeaza putin si se lasa sa se usuce. Este excelent acest remediu in tratarea infectiilor bacteriene si micotice (produse de ciuperci parazite).

2. Reumatism
Se fac de doua ori pe saptamana bai complete cu apa sarata fierbinte. Cele mai eficiente sunt baile preparate cu sare marina, dar efecte foarte bune s-au obtinut si cu sarea de mina, cu cristale mari (nemacinata).

3. Cistita, infectii urinare
Se fac bai complete sau bai de sezut cu apa ceva mai sarata: 5 linguri de sare la litru. Baia va fi facuta in fiecare seara, pana la vindecarea afectiunii, iar apa trebuie sa fie cat mai fierbinte, insa suportabila (peste 38 de grade). Imediat dupa baie va veti sterge si va veti relaxa la caldura, evitand ferm expunerea la frig sau curent.

4. Anexita, metro-anexita
Se aplica procedura de la infectiile renale. Suplimentar, se va adauga in apa sarata de baie putina tinctua de iod. Este un tratament eficient ca adjuvant si in anumite infectii genitale.

5. Raceala si gripa
Se fac bai ale picioarelor (talpi si glezne) cu apa fierbinte cu foarte multa sare (10 linguri la litru). Baile vor dura 10 minute, dupa care ne vom incalta cu sosete groase si ne vom aseza la caldura, asa incat sa transpiram. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img