marți, 16 aprilie, 2024

11 curiozitati despre corpul uman. Ce contine saliva

Distribuie:

Publicat:

Corpul uman a fost si este in continuare subiectul studiilor oamenilor de stiinta. Iata cateva lucruri despre organismul nostru pe care putini dintre noi le stiu:

Ce contine saliva: saliva este formata din aproximativ 99,5% apa si din 0,5% reziduu uscat, acesta, la randul lui fiind reprezentat de: cloruri, fosfati, carbonati, lizozim (cu rol bactericid), fluor, acid uric, uree, bicarbonat de potasiu, bicarbonat de calciu, bicarbonat de sodiu.

Nu toti oamenii viseaza in culori. Cercetatori estimeaza ca o persoana din 8 are vise in alb si negru.

Prin elimiarea unui ml de apa, se pierd aproximativ 0,60 calorii.

Adolescentii baieti au in organism cu 17% mai multa apa decat fetele. 

La aceeasi greutate corporala, organismul unei persoane slabe contine mai multa apa fata de organismul unei persoane grase. Astfel, organismul unei persoane obeze are 43% apa, pe cand cel al unei persoane slabe are 70% apa.

Din oxidarea a 100 g de lipide, organismul uman obtine 107 ml de apa. Din aceeasi cantitate de glucide se obtin 56 ml de apa. Din 100 g proteine se obtin 34 ml de apa.

Craniul creste pana la varsta de 45 de ani. Dupa aceasta varsta, acesta nu mai creste deloc. Intre 20 si 45 de ani cresterea se realizeaza mai ales prin ingrosarea oaselor. 

Specialistii considera ca aparatul vizual este aproape perfect la varsta de 6 ani, dupa aceasta varsta capacitatea vizuala reducandu-se.

Parul de pe scalpul femeii creste mai repede decat la barbat. In medie rata zilnica de crestere a firului de par este de 0,37 mm, insa aceasta lungime poate varia in functie de factorii endocrini ai organismului (de exemplu, hormonii).

Suprafata timpanului este de aproximativ 5,5 mm2. 

Pielea este cel mai mare organ al corpului, cantarind intre 4 si 6 kg. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img