joi, 28 martie, 2024

11 motive pentru a manca sfecla rosie in fiecare zi

Distribuie:

Publicat:

Este unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le poti include in dieta. In Grecia Antica, sfecla rosie era atat de pretuita incat era oferita ca jertfa in templul lui Apolo din Delfi. Medicina populara romaneasca spune ca “sfecla face sange” si ca este foarte eficienta in curatarea sangelui si revitalizarea organismului (mai ales in anemii si convalescenta). Iar stiinta moderna tinde sa ii dea dreptate.

O singura portie de sfecla poate reduce tensiunea arteriala, iar consumul pe termen lung te ajuta sa combati cancerul, reduce durerile artritice si te ajuta sa pierzi in greutate. Iata cateva motive pentru a manca sfecla, daca nu zilnic, macar de 3-4 ori pe saptamana:

1. Pierderea in greutate
Poate ca are gust dulce, dar o cana de sfecla rosie fiarta contine numai 60 de calorii si este plin de fibre. Acesta este un aliment perfect pentru controlul greutatii.  In plus, pe langa zaharuri, sfecla vine cu o multime de substante nutritive si fitochimicale.

2. Un plus de oxigen si energie
Sfecla este bogata in nitrati naturale, care sunt convertiti in oxid nitric in organism. Oxidul nitric este cunoscut pentru faptul ca extinde peretii vaselor de sange, astfel incat va puteti bucura de mai mult oxigen, mai multi nutrienti, si mai multa energie.

O singura portie mica de suc de sfecla (70 ml) a crescut timpul in care scafandrii profesionisti si-au tinut respiratia cu 11%.

De asemenea, biciclistii care au consumat 500 ml suc de sfecla rosie au fost capabili sa pedaleze cu 20% mai mult decat de obicei.

3. Ajuta creierul
Stimularea productiei de hemoglobina, precum si a circulatiei sangvine, in mod special in anumite zone ale creierului, sunt motivele pentru care unii cercetatori sustin ca sfecla rosie ajuta si la prevenirea degradarii functiei cerebrale.

4. Viagra naturala
Una dintre primele utilizari cunoscute ale sfeclei a fost aceea de afrodisiac, vechii romani folosind-o in acest sens.
Dupa cum s-a mentionat mai sus, nitratii din sfecla cresc fluxul de sange. Cresterea fluxului sanguin in zonele genitale este unul dintre mecanismele de actiune ale celebrei Viagra si a altor produse farmaceutice care imbunatatesc erectia.
De asemenea, sfecla contine cantitati mari de bor, care este direct legat de productia de hormoni sexuali.

5. Super antioxidanti pentru o viata lunga, fara durere
Antioxidantii sunt universal recunoscuti drept salvatori ai celulelor, la toate varstele. Sunt substante chimice care neutralizeaza alte substante periculoase patrunse in organism – radicalii liberi de oxigen care ataca permanent si deterioreaza celulele organismului, favorizand aparitia bolilor.

Sfecla este o buna sursa de antioxidanti cunoscuti, cum ar fi vitamina C si mangan, dar si antioxidanti mai putin cunoscuti care le confera adevarata lor valoare. Este vorba de betalaine – care dau culoarea sfeclei si care au numeroase beneficii: previn cancerul, diabetul, bolile de inima si inflamatiile.

S-a demonstrat clinic ca, o doza relativ mica de betalaina (300 ml suc de sfecla), poate inversa efectele radicalilor liberi si a stresului oxidativ asupra corpului uman.

6. Beneficii anti-inflamatorii
Raspunsul inflamator este o functie naturala a corpului care ne salveaza vietile atunci cand organismul nostru este asaltat, de exemplu, de o infectie bacteriana sau virala. Insa, din cauza stresului constant din viata noastra moderna, inflamatia devine cronica. Este ca si cum trupul nostru este in mod constant intr-o batalie. Inflamatia a fost legata de o serie de simptome si boli, inclusiv:

– cancer
– artrita
– bronsita
– durerea cronica
– diabet
– hipertensiune arteriala
– osteoporoza
– boli de inima
– candidoza
– infectii
– riduri

Studiile au aratat ca betalainele reduc inflamatia cronica. Acesti pigmenti reduc nivelul unor markeri inflamatori, precum proteina C-reactiva.

7. Prevenirea cancerului
Potrivit unor studii stiintifice, consumul de sfecla poate fi unul dintre mijloacele utile pentru a preveni cancerul pulmonar si de piele. Alte studii au aratat ca sucul de sfecla inhiba nitrozaminele, compusi care cauzeaza cancerul.

8. Detoxifierea ficatului
De asemenea, betaina sustine detoxifierea la nivelul ficatului, prin stimularea productiei unor enzime cu rol detoxifiant precum superoxid-dismutaza si glutationul.

Antioxidantii din sfecla sprijina ceea ce se numeste faza a doua de curatare. In aceasta faza, substantele toxice nedorite sunt combinate chimic cu un grup mic de nutrienti. Aceasta combinatie neutralizeaza toxinele si ajuta la eliminarea acestora prin urina.

9. Reducerea tensiunii arteriale
Nu intamplator sfecla are aceasta splendida culoare de rosu intens. Pentru calitatea sangelui si sanatatea inimii si a vaselor sangvine, consumul de sfecla este o adevarata binecuvantare. La multe persoane cu hipertensiune, sfecla rosie poate ajuta la reglarea acesteia intr-un timp foarte scurt.

Efectele sale se pare ca sunt atat de puternice incat conform unei informatii publicate in “Jurnalul Hipertensiune”, o publicatie a Asociatiei Americane a Inimii, 500 ml suc de sfecla rosie reduce semnificativ tensiunea arteriala in mai putin de o ora, iar efectele pot dura pana la 24 de ore.

Studiile au indicat de asemenea un risc mai mic de probleme cardiace la persoanele care consuma sfecla regulat.

10. Imbunatatirea sanatatii mintale
Betalainele din sfecla sunt folosite in anumite tratamente antidepresie. De asemenea, sfecla rosie contine triptofan, care relaxeaza mintea si creeaza un sentiment de bunastare.

11. Prevenirea si tratarea anemiei
Sfecla contine atat fier, cat si vitamina C, combinatie extrem de importanta deoarece vitamina C este indispensabila pentru buna absorbtie a fierului. Din acest motiv, sfecla este unul din cele mai bune alimente pentru persoanele cu anemie sau in convalescenta.

Precautii
Sfecla face parte din alimentele bogate in oxalati. Astfel, daca este consumata in cantitati prea mari sau de cei care au probleme in a forma pietre la rinichi poate provoca probleme de sanatate.

De asemenea, cei care au un stomac sensibil sau daca au tendinta de a dezvolta aciditate sau flatulatie trebuie sa fie atenti. Datorita continutului bogat in sodiu, cei carora li s-a recomandat o dieta scazuta in sare tebuie sa aiba grija, chiar daca, continutul bogat in potasiu al sfeclei neutralizeaza in mare parte sodiul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img