joi, 18 aprilie, 2024

11 semne care trebuie sa-ti dea de gandit

Distribuie:

Publicat:

O buna sanatate se reflecta inr-un look radios si tineresc. Desi s-ar putea sa dai vina pe trecerea timpului si stres pentru riduri, cearcane sau parul lipsit de vitalitate, adevarul este ca aceste imperfectiuni au de fapt o cauza mai profunda care tine de sanatate. 

Iata 11 semne carora merita sa le acorzi mai multa atentie intrucat ascund probleme de sanatate:

Picioare umflate

Pantofi incomozi? Cauza poate fi mai serioasa de atat. Multe afectiuni, precum entorse, infectii si leziuni pot duce la umflarea picioarelor. Sarcina, obezitatea si anumite medicamente cauzeaza retentia de fluide la nivelul membrelor inferioare. O alta afectiune care se manifesta astfel este insuficienta cardiaca, care stimuleaza retentia de apa si astfel conduce la umflarea gleznelor si talpilor.

Ochi obositi

Cearcanele si pungile de sub ochi sunt de regula semnele ca ar trebui sa te odihnesti mai mult, dar, daca te asiguri ca dormi in fiecare seara suficiente ore si totusi te confrunti cu aceasta problema, atunci inseamna ca este cazul sa fii ceva mai atenta la alimentatie. Aceste doua probleme fac zile negre oricarei femei si sunt cauzate de depozitul de fluide sub pielea subtire de sub ochi. Cauzele sunt numeroase, de la alergii la plans, dar unul dintre pricipalele motive il reprezinta consumul in exces de sare. Alimentele bogate in sodium stimuleaza retentia de apa.

Piele uscata

Orice femeie s-a confruntat cu aceasta neplacere macar o data. De obicei este o problema minora, cauzata de aerul rece si uscat de iarna sau dusurile cu apa fierbinte, dar, in unele cazuri, portiunile de piele uscata si fragila este semn de deshidratare si alte probleme de sanatate. Hipotiroidismul si diabetul deshidrateaza pielea, dar la fel si anumite deficiente nutritive care sunt specifice unei diete necorespunzatoare sau unei tulburari alimentare. Ateroscleroza, adica ingustarea arterelor si care poate duce la boli de inima, afecteaza de asemenea pielea, mai ales pe picioare si gambe. In cazul in care arterele care transporta sangele la extremitati se blocheaza, atunci pielea este lipsita de oxigen si apar pete uscate, usor stralucitoare.

NU IGNORA urmatoarele simptome la copii! Pot duce la complicatii grave

Riduri

Sunt inevitabile si de regula sunt cauzate de procesul firesc de imbatranire, iar expunerea la fumul de tigara si la razele solare poate accelera procesul. In unele cazuri, poate fi insa vorba de o problema de sanatate, precum osteoporoza. Studiile de specialitate au scos la iveala o asociere intre riduri si sanatatea sistemului osos la femeile aflate la menopauza. Cu cat ridurile sunt mai acute, cu atat riscul unei densitati osoase mici este mai mare.   

Par fragil

Ori de cate orite piepteni sau te speli, firele de par cad in nestire? Sarcina, stresul, anumite medicamente si schimbari hormonale pot contribui la caderea parului. In unele cazuri, parul fragil, uscat si subtiat este un simptom al unei glande tiroide hipoactiva sau, dimpotriva, insuficient de activa. Un simplu test de sange poate sa spulbere misterul si sa descoperi atfel daca procesul de producere de hormoni tiroidieni este unul normal.

Eritem facial

Fata ti se inroseste deodata? Ei bine, nu doar emotiile sunt cauza acestei reactii. Roseata aparuta in cazurile unui chip cu acnee este un simptom comun al afectiunii numite rozacee, o afectiune cronica a pielii.

Buze crapate

Buzele pot spune multe despre sanatatea unei persoane. Cele uscate si crapate pot fi o reactie la medicamente, un simptom al unei alergii sau infectii. In cazul pielii crapate in colturile buzelor poate fi un simptom al sindromului Sjogren, o tulburare a sistemului imunitar. Sindromul se mai manifesta si prin ochi si gura uscata, precum si dureri articulare si piele uscata.

Pete inchise la culoare

In cazul in care pata se dezvolta in partea din spate a gatului poate fi vorba de acanthosis nigricans, o afectiune cutanata. Persoanele cu rezistenta la insulina, diabet zaharat sau sufera, in cazuri rare, de cancer pot prezenta aceste pete.

Ce simptome are boala sangelui alb?

Eruptie cutanata faciala

Orice iritatie trebuie vazuta ca un semnal de alarma transmis de organsimul nostru pentru ca este modul prin care cauta sa ne dea de inteles ca ceva nu este bine. Sunt, bineinteles, diferite tipuri de iritatii, dar una in special trebuie sa fie tratata cu atentie. Daca iritatia este sub forma de fluture, adica se intinde pe ambii obraji si seamana foarte bine cu o arsura, este un simptom clasic pentru lupus, o boala autoimuna care afecteaza pielea, incheieturile, sangele si rinichii.

Unghii deformate

Nicio manichiurista nu va gasi o solutie pentru unghiile decolorate, galben-brun si deformate si sunt un indiciu pentru a merge la medic pentru ca s-ar putea sa fie un simptom pentru o problema de sanatate. Modificarile la nivelul unghiilor sunt frecvente la persoanele care sufera de psoriazis, o afectiune cronica a pielii, artrita psoriazica si alopecia areata. Aceste simptome au fost intalnite si in cazul persoanelor care sufereau de sindromul Reiter, un tip de artrita si incontinentia pigmenti, o afectiune genetica a pielii.

Ochi galbeni

Ochii sunt ca o oglinda in care sanatatea ta se oglindeste, asa ca atunci cand zona alba a ochilor se ingalbeneste este clar un simptom care tradeaza o problema de sanatate. La adulti, poate fi vorba de o boala de ficat, cum ar fi hepatita sau ciroza. Mai poate de asemenea sa insemne blocarea conductelor anatomice care transporta bila de la ficat. In orice caz, este recomandat un consult medical.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img