sâmbătă, 20 aprilie, 2024

13 alimente care nu sunt ceea ce par: cum ne mint producatorii ca ceea ce cumparam este natural

Distribuie:

Publicat:

Nu toate companiile sunt oneste fata de clientii lor. Uneori, atunci cand mergem la cumparaturi si luam un anumit produs nici nu stim de fapt din ce e facut. Site-ul „Bright Side“ a analizat mai multe alimente si le-a scos la iveala dedesubturile.

Chips-urile

Cele mai multe sortimente de chips-uri nu sunt facute din cartofi. Producatorii folosesc faina, de grau sau de porumb, si un amestec de amidon. De regula, aluatul pentru chips nu contine mai mult de 42 de procente cartofi. Gustul si aroma naturala sunt obtinute cu aditivi de aroma. O punga de chips-uri e alcatuita, in fapt, din maxim doi cartofi medii, arata sursa citata. 

Branza topita felii

Astfel de produse nu contin intotdeauna branza. Pentru a economisi bani si pentru a simplifica procesul de fabricatie, unii producatori inlocuiesc laptele cu proteine din zer sau cu ulei de palmier. Produsul poarta numele de derivat din branza, dar nu este specificat mereu pe eticheta. Branza reala este facuta din lapte natural si nu contine grasimi vegetale. Branza care contine ulei de palmier se rupe atunci cand este taiata. Iar daca o presezi va lasa un lichid. De regula, aceste tipuri de branza nu contini aditivi aromatizanti naturali. 

Alimente la conserva

Pe etichetele acestor produse gasiti greutatea lor totala scrisa cu un font mai mare, iar cu un font mai mic este trecuta greutatea produsului drenat. in timpul procesului de productie si de ambalare este permisa o usoara abatere de la greutatea neta a unei anumite valori. Iar aceasta deviere se aplica pentru acel numar mai mic. 

Sos de branza

Daca produsul e numit „sos de branza“, atunci acesta nu contine deloc branza. in general, toate sosurile au aceeasi baza, iar gustul specific este obtinut cu arome alimentare, care sunt doar potential naturale. 

Produse de patiserie

Produsele de patiserie, cum ar fi cornurile, sunt umplute doar pe jumatate cu ceea ce se specifica pe eticheta, iar umplutura e pusa pe margini. Producatorii fac astfel pentru a salva bani, iar cumparatorul nu se alege cu ceea ce i se promite. 

Ciocolata cu alune

„Contine multe alune“, se specifica pe ambalajul acestor produse. Dar, de fapt, o ciocolata nu contine mai mult de 3-5 alune, care sunt zdrobite sau partial inlocuite cu produse mai ieftine. Chiar si asa, o astfel de ciocolata costa de 2-3 ori mai mult decat pretul de productie. 

Aripioare de pui

Desi sunt numite aripioare de pui nu contin atat de multa carne de pui. Aceste produse au carne doar in proportie de 50%. Restul de 50% reprezinta soia sau carne de vita. 

Cafea instant

Chiar daca este laudata ca fiind naturala, cafeaua instant nu este atat de naturala. Da, este macinata din boabe naturale, care au fost procesate cu apa fierbinte. Dupa care sunt transformate intr-o pudra, adica in cafeaua instant, sunt congelate si uscate. Din cauza acestor procese, cafeaua isi pierde mare parte din aroma. Acest „neajuns“ este „corectat“ cu ajutorul aromelor artificiale. 

Ceai rece

Ceaiul rece este produs din extract de ceai. Este preparat, uscat si transformat intr-o pulbere, care mai tarziu este diluata cu apa. Ca urmare, o sticla poate contine mai putin de 1% ceai, restul fiind zahar, apa si arome. Daca compozitia nu contine cuvintele „extract de ceai“ atunci flaconul are doar apa obisnuita care a primit aditivi pentru a atinge gustul dorit. De regula, ceaiul rece nu contine extract din frunze proaspete si fructe naturale, producatorii folosesc doar arome, care nu sunt naturale. 

Unt

Nu tot ce e denumit „unt“ e unt cu adevarat. Compozitia untului natural este una simpla: lapte integral si smantana. Daca aceste ingrediente nu sunt enumerate pe eticheta, atunci produsul este margarina. Untul natural nu se sfarama si nu se lipeste de cutit dupa ce a fost scos din frigider. 

Alimente congelate

Greutatea marfurilor congelate este extrem de importanta. Pentru a creste pretul, unii producatori adauga apa in ambalaj, care poate sa insemne pana la 50% din greutatea produsului. Pe langa apa, produsul poate sa mai contina si parti care nu se pot consuma. Drept urmare, cumparatorul se alege doar cu 25-35% din produsul net. 

Apa imbuteliata

In cele mai multe cazuri, apa imbuteliata este apa de la robinet. Indiferent de brand, pe eticheta poti sa gasesti urmatoarea fraza: „De la sursa centrala de alimentare cu apa“.

Cartofi prajiti

Producatorii se folosesc de multe ori de tehnici de vizualizare si comparare. Psihicul nostru este construit in asa fel incat daca avem trei pachete de cartofi prajiti in fata, de marimi diferite, il vom alege pe cel mediu. Pe de alta parte, cel mediu si cel mare au aceeasi cantitate de cartofi. De exemplu, nu multa lume stie ca in unele restaurante de tip fast food diferenta dintre o portie medie si una mare de cartofi prajiti sta doar in ambalajul propriu-zis in care sunt pusi. Iar, uneori, pachetul mediu contine mai multi cartofi decat cel mare.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img