joi, 25 aprilie, 2024

19 ani de securitate Nord-Atlantică

Distribuie:

Publicat:

Se împlinesc 19 ani de la Declaraţia Parlamentului României nr.2 din 25 noiembrie 2002, cu privire la invitarea României de a începe negocierile de aderare la NATO, adoptată cu unanimitate de voturi, şi publicată în Monitorul Oficial al României nr. 854/26 noiembrie 2002.

Pentru fidela aducere aminte, iată cum sună Declaraţia Parlamentului României care a înscris, în mod ferm, ţara noastră pe un drum pro-occidental fără echivoc: "Camera Deputaţilor şi Senatul, întrunite în şedinţă comună astăzi 25 noiembrie 2002, salută cu deosebită satisfacţie decizia adoptată de către statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul reuniunii la nivel înalt de la Praga, cu privire la invitarea României de a începe negocierile de aderare la NATO.

Parlamentul României consideră că această decizie reprezintă un moment istoric de recunoaştere a progreselor realizate de ţara noastră pe calea integrării în structurile euroatlantice, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că noua extindere va creşte eficienţa şi coeziunea Alianţei. Parlamentul României adresează mulţumiri şefilor de state şi de guverne din statele membre ale NATO pentru decizia de la Praga, precum şi forurilor legislative şi forţelor politice pentru sprijinul permanent acordat ţării noastre în procesul de pregătire a aderării la Alianţa Nord-Atlantică. Parlamentul României susţine şi promovează activ obiectivele fundamentale de politică externă ale ţării noastre: consolidarea rolului României în calitate de stat membru al Alianţei Nord-Atlantice şi integrarea în Uniunea Europeană.

Forţele politice din Parlamentul României vor acţiona pentru continuarea reformelor necesare pentru ca ţara noastră să devină un membru eficient al Alianţei NordAtlantice. Membrii Parlamentului sunt încredinţaţi că aderarea României la NATO va contribui la sporirea securităţii şi stabilităţii în lume, la combaterea terorismului şi va consolida relaţiile de cooperare şi bună vecinătate. Decizia adoptată la Praga este benefică atât pentru România, cât şi pentru întreaga regiune, contribuind la întărirea Alianţei şi la promovarea valorilor acesteia. România va pleda cu consecvenţă pentru o politică a uşilor deschise şi pentru intensificarea legăturilor dintre NATO şi toate statele partenere. Parlamentul României se adresează parlamentelor statelor membre NATO, având convingerea că aceste foruri vor iniţia cât mai curând procedurile de ratificare a Protocolului de aderare a României şi a celorlalte state invitate la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
Această declaraţie a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comună din 25 noiembrie 2002."

Am reamintit această zi pentru că în ultima perioadă Parlamentul României, datorita circumstanţelor politice partinice, interne, nu a mai reuşit să adopte asemenea documente-simbol, cu o serioasă relevanţă pentru naţiunea noastră. Actul din urmă cu 19 ani a fost reconfirmat oficial în data de 2 aprilie 2004, ziua în care România a devenit de facto membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice.

Consider că cei 17 ani de prezenţă a României în NATO nu trebuie deloc minimalizaţi. Este vorba despre o perioadă de siguranţă şi cooperare, cu aliaţi serioşi şi puternici, pe care îi putem, cu atât mai mult preţui, în contextul actual geopolitic în care se găseşte ţara noastră. Suntem astăzi graniţa estică a Alianţei Nord-Atlantice, în vecinătatea unor zone de conflict şi în imediata apropiere a unei Rusii impredictibile.

Ca parlamentari ai unei ţări NATO şi UE, sunt convins că trebuie să înţelegem că funcţionarea eficientă a fiecărei instituţii democratice în angrenajul naţional ajută România să reprezinte în continuare un pilon important al stabilităţii regionale şi un aliat de încredere pentru vestul civilizat.

Cred că Parlamentul României trebuie să se scuture din letargia ultimilor ani, în care activitatea parlamentară s-a diluat nepermis, făcând loc unor dezbateri sterile şi lipsite de substanţă şi încetinind în mod total neproductiv actul concret de legiferare.

Trebuie să fim mult mai conştienţi şi responsabili în legătură cu misiunea noastră în Parlament, deoarece oamenii ne-au trimis şi ne-au mandatat cu încredere pentru a face legi bune pentru ei, precum şi pentru consolidarea fragilei noastre democraţii.

Deputat PNL Mureş,
Ervin MOLNAR

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img