vineri, 19 aprilie, 2024

21 de lucruri pe care corpul le poate dezvalui despre sanatatea ta

Distribuie:

Publicat:

Tot ce trebuie sa faci este sa stii cum sa interpretezi aceste semnale pe care organismul tau le transmite. Iata 21 de lucruri pe care corpul tau le poate dezvalui despre starea ta de sanatate:

Buze uscate si crapate

Se intampla uneori ca buzele sa se usuce si sa crape, mai ales pe timpul iernii. Dar daca te confrunti des cu aceasta problema, este un semn care indica o posibila alergie sau deshidratare. Atunci cand este vorba de o alergie poarta denumirea de cheilita alergica si poate fi provocata de cosmetice pentru buze, medicamente, produse pentru igiena dentara sau unele alimente.

Picioare umflate

Daca stai multe ore pe zi in picioare, este normal sa te confrunti cu umflarea picioarelor. De asemenea, femeile insarcinate si persoanele supraponderale se pot confrunta des cu aceasta problema. Dar cu toate acestea, cand nu exista nicio cauza evidenta a umflarii picioarelor, este posibil ca unele afectiuni circulatorii sau ale inimii sa fie responsabile. Una dintre acestea este insuficienta cardiaca, reprezentata de inacapacitatea inimii de a pompa eficient sangele in organism, rezultatul fiind retentia de apa.

Limba palida

in mod normal, limba ar trebui sa fie roz, umeda, iar papilele gustative sa fie vizibile. Daca limba ta este uscata si palida, este un semn ca te poti confrunta cu o deficienta de fier. Analizele uzuale de sange iti pot arata daca nivelul de fier din sange este adecvat.

Mirosul anormal al transpiratiei

Mirosul transpiratiei poate oferi numeroase informatii cu privire la starea ta de sanatate. De exemplu, nivelul zaharului din sange ar putea fi anormal daca transpiratia are un miros care aminteste de acetona. Persoanele care sufera de diabet pot avea un miros al transpiratiei usor dulceag din cauza acumularii de zahar pe piele. Problemele de ficat sau rinichi se pot manifesta si printr-un miros al transpiratiei care aminteste de amoniac.

Verifica lungimea degetelor

Femeile ar trebui sa verifice lungime degetelor inelar si aratator. Un studiu a aratat ca femeile care au degetul inelar mai lung decat cel aratator sunt de doua ori mai predispuse se confrunte cu osteoartrita la genunchi.

Rarirea sprancenelor

Daca sprancenele tale incep sa se rareasca, ar putea fi din cauza tulburarilor glandei tiroide. Acest lucru se intampla atat in cazul hipo sau hipertiroidismului. Cand glanda tiroida este responsabila, vei observa o rarire a parului in colturile exterioare ale sprancenelor.

Picioare care miros urat

In cazul in care picioarele tale miros urat chiar daca porti pantofi si sosete curate si ai o igiena adecvata, este posibil sa te confrunti cu ciuperca piciorului. Aceasta afectiune este o micoza usor contagioasa, care se manifesta de obicei ca o iritatie a pielii. Senzatia puternica de mancarime este cel mai des intalnit simptom.

Pilozitate excesiva

Cresterea parului la femei in zone in care de obicei nu este prezent, precum fata, piept, spate etc. este un semn al afectiunii numite sindromul ovarelor polichistice. Aceasta problema este caracterizata de diferite manifestari metabolice si hormonale. Cresterea anormala a parului la nivelul fetei este cauzata de excesul de hormoni masculini din corp.
 

Zone de piele ingrosata, de culoare inchisa

Aceste zone afectate de piele ingrosata, de culoare inchisa, indica de obicei o reactie la un medicament sau ar putea fi un semn de instalare a prediabetului.

Gambe mai subtiri

Femeile care au gambe cu circumferinta mai mica de 33 de centimetri ar putea avea un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat in anul 2008. Riscul crescut de accident vascular este asociat cu faptul ca persoanele cu gambe mai subtiri au tendinta de a dezvolta mai des placi de aterom la nivelul carotidei. Mai multa grasime subcutanata in partea inferioara a picioarelor ar putea sa reduca riscul formarii placilor de aterom, preluand acizii grasi din sistemul sanguin.

Marimea sanilor

Femeile cu sani mai mari, cu o cupa D de la varsta de 20 de ani, ar putea fi cu 1,5 ori mai predispuse sa dezvolte diabet de tip 2, comparativ cu femeile care au avut o cupa A sau mai mica incepand cu aceasta varsta. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest lucru poate fi provocat de grasimea sensibila la hormoni de la nivelul sanilor, care le poate face pe femeile cu sani mari mai vulnerabile la dezvoltarea rezistentei la insulina.

Brate mai scurte

Femeile care au brate mai scurte sunt de 1,5 ori mai vulnerabile in fata bolii Alzheimer, potrivit unui studiu realizat in anul 2008. Bratele scurte sunt definite ca avand o lungime de 152 de centimetri sau mai mica.

Ochi umflati

Pungile aparute sub ochi sunt uneori provocate de oboseala si prea putine ore de somn. Dar aparitia frecventa a pungilor sub ochi ar putea fi provocata de unele dezechilibre hormonale sau de consumul excesiv de sare. Uneori alergiile sunt vinovate pentru efectul de ochi umflati, in special in cazul copiilor.

Indicele de masa corporala si capacitatile cognitive

Daca ai in jur de 40 de ani si ai multa grasime in zona abdomenului, riscurile de a te confrunta cu dementa dupa varsta de 70 de ani sunt de 3,6 ori mai mari decat in cazul persoanelor care au o talie mai mica, potrivit unui studiu realizat in anul 2009. Specialistii considera ca grasimea abdominala produce mai multi hormoni inflamatori, care afecteaza printre altele si capacitatile cognitive.

Persoanele scunde traiesc mai mult

Persoanele scunde, care nu se confrunta cu probleme medicale majore, au tendinta de a trai mai mult decat cele inalte, potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate Anthropological Review. Se pare ca genele care sunt responsabile pentru o statura mica sunt responsabile partial si pentru longevitate.

Grupa sanguina conteaza

Un alt studiu a evidentiat ca persoanele care au grupa sanguina 0, indiferent daca au RH pozitiv sau negativ, sunt mai putin predispuse sa sufere de cancer pancreatic. Cei care au grupele AB, A sau B sunt cu 44% mai predispuse de a dezvolta acest tip de cancer de-a lungul vietii.

Dinti tocitii sau cu suprafata neregulata

Daca observi ca dintii tai se tocesc de-a lungul anilor sau au o suprafata neregulata, ar putea fi un indiciu ca ai obiceiul de a-ti scrasni dintii in timpul somnului. Acest obicei involuntar este asociat cu un nivel ridicat al stresului.

Aparitia prematura a ridurilor

Pe masura ce imbatranim, productia de colagen din piele incepe sa scada si apar in mod natural ridurile. Dar daca te afli la inceputul menopauzei si observi riduri accentuate, ar trebui sa te preocupe sanatatea oaselor tale. Un studiu a evidentiat legatura dintre aparitia prematura a ridurilor si osteoporoza. Calitatea pielii unei femei este un indiciu pentru densitatea oaselor sale, iar ridarea accentuata este de obicei corelata cu o densitate osoasa scazuta.

Aspectul unghiilor

Unghiile de la maini si de la picioare pot fi un indiciu pentru starea ta de sanatate. Daca ai linii orizontale pe unghii, este un semn care indica un nivel ridicat de stres. Mici chisturi in jurul unghiilor sunt un indiciu care semnaleaza aparitia artritei. Problemele la nivelul rinichilor pot provoca de asemena linii orizontale pe unghii, pete albe sau supravata valurita, potrivit cercetatorilor de la Cleveland Clinic.

Urina sau scaun cu miros intepator

Atunci cand urina sau fecalele au un miros foarte neplacut, intepator, trebuie sa iei in conderare ceea ce ai mancat recent. Daca ai consumat produse lactate, mirosul accentuat ar putea indica intoleranta la lactoza. Urina cu un miros puternic ar putea semnala o infectie urinara, cauzata de obicei de bacteria E. coli.

Pielea uscata

Ocazional, pielea poate fi uscata, in special in perioada rece a anului. Dar daca pielea ta ramane uscata chiar si atunci cand folosesti creme hidratante si bei mai multa apa, pielea uscata poate fi un simptom al unor afectiuni sau deficiente. Lipsa unor nutrienti precum acizi grasi esentiali, vitamina E, vitamina D, vitamina A sau potasiu poate cauza uscarea pielii. De asemenea, hipotiroidismul este o cauza comuna a pielii uscate.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img