vineri, 29 martie, 2024

25 de romance, diagnosticate zilnic cu cancer la san

Distribuie:

Publicat:

Concluzia campaniei de control mamar “Nu am facut destul 2015”, desfasurata in 7 judete (Dolj, Dambovita, Giurgiu, Ilfov, Buzau, Ialomita si Calarasi), sunt dramatice: 83,7% dintre cele 1.025 de femei consultate din mediul rural, nu mai facusera, anterior, nicun control medical la san! Dintre ele, 8,5% prezinta suspiciuni de cancer mamar!

Oamenii care fumeaza mult dimineata pot face mai repede cancer

Campania, derulata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor din Medicina Bucuresti, trage un semnal de alarma in ceea ce priveste starea de sanatate a femeilor din Romania, potrivit evz.ro.

In tara noastra nu exista un program de screening mamar, iar cele mai multe paciente ajung la medic cu stadii avansate de boala. “Ca sa fie curabil, cancerul la san trebuie sa fie depistat intr-un stagiu pe masura, adica 1 sau 2, or daca ajungi la medic atunci cand te doare, déjà e prea tarziu”, a explicat dr. Catalin Costovici, de la de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva al Academiei Romane.

“Suntem campioana Europei la mortalitate datorata cancerului. Nu avem acces la investigatii, nu avem acces la tratament, nu avem acces la molecule noi… Am ajuns sa ne cersim dreptul la sanatate. Asta in conditiile in care mortalitatea in Romania la pacientele cu cancer la san este de 36%, mai mare decat media europeana – 29% si decat cea mondiala, de 31%”, a explicat si Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC) din Romania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img