joi, 25 aprilie, 2024

3 retete deliciose de post, pe baza de LEURDA

Distribuie:

Publicat:

Este sezonul leurdei, o planta cu proprietati extraordinare, care nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic.
Leurda (usturoiul salbatic) este recunoscuta drept un tonic natural pentru inima. Curele cu leurda previn bolile cardiovasculare prin scaderea colesterolului si prin impiedicarea aparitiei trombozelor.
In salate, leurda se asociaza foarte bine cu celelalte verdeturi de primavara – salata verde, untisor, papadie, spanac, ceapa verde. Se pot adauga ridichi, ardei, marar, patrunjel.
Am gasit pentru dumneavostra retete simple, gustoase, pe care le puteti prepara in timp foarte scurt.
1. Pasta de leurda
Ingrediente:
• 200 grame leurda;
• 200 ml ulei de masline extravirgin;
• 100 grame fulgi de drojdie inactiva;
• 100 grame seminte de floarea soarelui, hidratate in prealabil;
• Un ardei iute sau o lingurita de boia iute;
• Trei fire de menta proaspata (sau o lingurita de frunze uscate, dar nu au aceeasi savoare);
• Cateva frunze de salvie proaspata (sau o lingurita de frunze uscate, dar nu au aceeasi savoare);
• O jumatate de lingurita de cimbru uscat;
• O jumatate de lingurita de oregano uscat;
• Sare, piper, dupa gust.
Cum o preparam?
Frunzele de leurda se spala bine, se rup si se pun in robot. Adaugam ardeiul iute si maruntim bine.
Pentru a obtine o pasta, adaugam fulgii de drojdie inactiva, restul condimentelor naturale(si boiaua, daca nu avem ardei iute), semintele de floarea soarelui si amestecam in robot sau in blender. Uleiul se adauga incet, in fir, pana se obtine pasta.
Se pune pasta pe o folie, se ruleaza si se pastreaza la frigider.
Se poate servi simpla, pe crutoane sau in diverse combinatii.
2. Supa crema de leurda.
Ingrediente:
• Doua legaturi de leurda proaspata, taiata fideluta;
• Trei cartofi medii, taiata bucati;
• O radacina de telina, de marime medie, curatata si taiata bucati;
• Trei morcovi de marime medie, curatati si taiati bucati;
• Un pastarnac de marime medie, curatat si taiat bucati;
• Doua cepe rosii, feliate;
• Doua linguri ulei de masline extravirgin (optional, daca doriti sa caliti ceapa inainte);
• Doua linguri suc de lamaie (optional);
• Doi litri apa;
• 100 ml smantana preparata din caju;
• Trei linguri de vin alb sec;
• Sare, piper, dupa gust;
• Crutoane pentru servit;
• Verdeturi pentru ornat;
Cum se prepara?
Se pune apa la fiert, dupa ce da in clocot se adauga radacinoasele, ceapa si cartofii. Se micsoreaza flacara si se lasa la fiert 15-20 minute.
Se transfera legumele intr-un blender si se proceseaza pana ce se obtine un piure omogen si se mai poate adauga apa pana la consistenta dorita.
Se pune crema obtinuta intr-o oala curata, se adauga leurda si sucul de lamaie. 
Se da intr-un clocot, se adauga vinul si smantana de caju, sare si piper, dupa gust. Se opreste focul si se pune capacul.
Se serveste cu crutoane si verdeata deasupra
3. Tocana de urzici si leurda
Ingrediente:
Urzici – cel putin o cratita, pentru ca scad foarte mult;
Cateva cepe verzi, cu tot cu frunze;
Doua legaturi de leurda;
150-200 ml bors acru sau suc de lamaie;
Sare, piper, dupa gust.
Cum se prepara?
Urzicile se curata si se spala foarte bine, in cateva ape, pentru a nu ramane firisoare de nisip, codite sau frunzulite uscate. Se oparesc si se lasa la scurs.
Se pun intr-o cratita impreuna cu ceapa tocata, borsul si putina apa. Se lasa la fiert pana ce simtim ca urzicile sunt aproape gata, apoi adaugam leurda, tocata marunt.
Se adauga sare si piper, dupa gust, se opreste focul, se acopera cu un capac. 
Se serveste calda, cu verdeturi sau radacinoase taiate fideluta deasupra.
in aceasta minunata tocana putem adauga spanac sau stevie, se poate pune si morcov, in functie de gust si imaginatie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img