vineri, 29 martie, 2024

4 locuri in care iti poti imbolnavi ficatul

Distribuie:

Publicat:

In functie de virus (A, B, C, D, E, etc) hepatita se poate lua prin alimentatie, prin transfuzii de sange, transplant de organe, injectii, de la stomatolog sau pe cale intima, dar si din saloanele de infrumusetare. 
Iata cum se intampla asta:
Servicii cosmetice. 
Saloanele de infrumusetare reprezinta una dintre caile de transmitere. Cu toate ca sterilizarea instrumentelor este reglementata prin legi, din pacate acestea nu se respecta in toate saloanele.
Forfecuta, de exemplu, ar trebui dezinfectata, conform unui ordin al Ministerului Sanatatii din 2007, cu produse biocide – acele preparate care distrug orice organism daunator prin mijloace chimice sau biologice.
Cabinetele stomatologice. 
Daca dezinfectia cabinetului si a pieselor dupa fiecare pacient nu este realizata corect, riscul expunerii medicului si al viitorilor pacienti este mult mai ridicat.
Transfuzii de sange. 
Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat. Concret, hepatita C este determinata de prezenta unui virus in sange, ceea ce inseamna ca pacientii care au intrat in contact cu sangele altcuiva infectat cu virusul hepatic C (VHC), este posibil sa fi contactat boala.
Exista cateva situatii generale care pot expune o persoana contactului cu sange care contine acest virus. Sunt mai expuse persoanele care se afla in urmatoare grupe de risc:
– Au suferit o transfuzie de sange inainte de iunie 1992
– S-au taturat cu un ac sau cu tus contaminat
– Au utilizat cu o persoana infectata un aparat de ras, o periuta de dinti sau orice alt obiect.
– Au folosit ace contaminate la injectarea drogurilor.
10 lucruri importante despre ficat pe care trebuie sa le stii
Act intim neprotejat. 
Riscul de a contacta hepatita C prin contact intim este mai mare pentru persoanele cu parteneri multipli. Hepatita C se transmite rareori de la o mama infectata la nou-nascut sau intre membrii unei familii care locuiesc impreuna.
Totusi, daca mama este si HIV pozitiva, riscul transmiterii virusului hepatic C este mult mai mare.
Cei mai multi oameni nu pot sti sau suspecta infectia cu virusul hepatic C. De aceea, e nevoie sa faca testele serologice: anticorpii anti-virus C si antigenul HBs (pentru hepatita B), disponibile in oricare laborator medical.
sursa:sfatulmedicului.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img