vineri, 29 martie, 2024

40% dintre formele de cancer pot fi prevenite in totalitate. Iata care sunt factorii pe care ii putem evita

Distribuie:

Publicat:

O noua cercetare sugereaza ca 60% din cazurile de cancer ar putea fi provocate de mutatiile genetice simple. Restul de 40% dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin dietaexercitii si prin controlarea diferitilor factori de mediu.
 
Cancerul este una dintre cele mai crunte maladii, cercetatorii estimeaza ca 40% din toate tipurile de cancer ar putea fi prevenite, printre care si formele grave precum cancerul pulmonar si cancerul de piele. Multumita noilor tehnologi de diagnosticare, boala poate fi detectata din fazele incipiente, informeaza descopera.ro, care citeaza Futurism. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca utilizarea tutunului constituie cel mai mare factor de risc al dezvoltarii cancerului. Fumatul provoaca moartea a sase milioane de persoane anual. 

Un alt factor care favorizeaza aparitia cancerului este lipsa miscarii. Cercetatorii au demonstrat existenta legaturii intre obezitate si cancerul la san, cel al esofagului sau al colonului. Pentru mentinerea unei greutati optime, expertii ne sfatuiesc sa consumam mai multe fructe si legume si sa avem un program de exercitii zilnice. 

Conform OMS, al treilea factor care favorizeaza aparitia cancerului este alcoolul. Medicii estimeaza ca acesta este responsabil pentru moartea a peste 300.000 de persoane anual. Substantele din alcool pot provoca aparitia cancerului oral, de san, al colonului si hepatita B.

Aproximativ 60% dintre cazurile de cancer sunt provocate de mutatiile din ADN. Un nou studiu realizat de Bert Vogelstein si Cristian Tomasetti sugereaza ca aparitia anumitor tipuri de cancer este inevitabila. Mutatiile apar de fiecare data cand se divid celulele. De obicei, mutatiile apar atunci cand se divid celulele, mutatiile avand loc in zone ale ADN-ului secundare. Vogelstein a declarat ca 66% dintre mutatii apar intamplator, 29% sunt provocate de catre factorii de mediu, iar 5% sunt provocate de factorii ereditari. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img